Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Aika saada vanhusten ääni kuulumaan, palveluihin panostettava

Hyky on sulkemassa laitospaikkoja, kun hoitajia ei yksinkertaisesti enää ole tarpeeksi. Kun laitospaikat ajetaan alas, esimerkiksi muistisairaat, huonosti liikkuvat vanhukset jäävät hissittömiin koteihinsa kuin vankilaan, kun minnekään ei pääse eikä uskalleta päästää.

Vanhusneuvoston luottamustehtävissäni olen välillä tuskastunut siitä, että epäkohtia on niin paljon, ettei edes tiedä, mistä aloittaisi!

Usein yhdestä ongelmasta alkaa ketjureaktio: kun laitospaikkoja ei ole, yhä useampi vanhus tarvitsee paljon kotihoitoa. Kotihoidostakin puuttuu hoitajia yhtä lailla, ja heillä ei useinkaan ole tarpeeksi aikaa. Jos käynti on seitsemän minuuttia, ei siinä paljoa ehdi. Vanhoissa taloyhtiöissä ei ole hissejä eikä esteettömyydestä tietoakaan. Miten saataisiin taloyhtiöille esim. Aran kautta rahoitusta hissien rakentamiseen?

Forssan ikärakenne tulee johtamaan siihen, että vanhusten palveluihin täytyy tulevina vuosina panostaa voimakkaasti enemmän. Vanhusneuvoston painoarvoa on nostettava kaupungin toiminnassa, jotta ikääntyvän väestön ääni kuuluu ja epäkohtiin päästään kiinni. Olemme ihmetelleet vanhusneuvostossa, miksi vanhusneuvoston pöytäkirjat eivät päädy kaupungin sivuille avoimesti nähtäville ja miksi sivuilta ei löydy yhteystietoja, mihin vanhus voi ottaa yhteyttä, jos kohtaa epäkohtia.

On aika alkaa arvostaa enemmän vanhenevaa väestöä!

Aarre Lehtimäki (kok.)

Forssan vanhusneuvoston puheenjohtaja, kuntavaaliehdokas