Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mihin katosi kuntien itsehallinto – Uutta ideoiva ja toteuttava menestyy

Helsingin Sanomat haastattelee perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa (HS 3.6. ). Otsikkona on ”Jussi Halla-aho lisäisi kuntien itsehallintoa”. Perusuomalaisia on moitittu, Halla-ahon mukaan, puhumisesta kansallisista kysymyksistä paikallisten sijaan.

Kuitenkin näkyvin puheen aihe on koko ajan pandemian rinnalla sote ikuisena juuri kuntavaaleihin liitettynä ilmiönämme. Miten forssalaiset tai humppilalaiset Kanta-Hämeessä siihen voivat vaikuttaa vaaleissa? Ovatko iisalmelaiset tai tohmajärveläiset hakemassa ratkaisua omalle sotelleen mennessään vaaleihin? Eivät taatusti ole. Kunnat eivät sitä ratkaise.

Vuosikymmenet Suomea kiertäen ja kuntien suunnitelmia kentällä tehden, tieteeksikin sitä muuttaen, kiiminkiläisiä, ylikiiminkiläisiä ja haukiputaalaisia, kempeleläisiä onnitellen kaupunkinsa Oulun menestyksestä Euroopan kulttuuripääkaupunkina 2026, oma näkemykseni kunnistamme on niiden kyvyttömyys säilyttää itsehallintonsa.

Erikoistua samalla Forssan kaltaisten seutukaupunkien ympärillä, luottaen toistensa kykyyn hoitaa verkostoina väestö- ja taloudelliselta pohjaltaan uskottavan talousalueen yhteisiä, myös sosiaalisia kysymyksiä, ei aina vain kasautuvia ongelmia purkaen. Usein vielä hyväveli verkostoja sosiaalisella pääomalla ruokkien.

Kuntavaalit eivät ole nuoruudessani olleet valtakunnallisen vaalin tapaan ideologisia kysymyksiä ratkaisevia, vaan pääsääntöisesti hyvin konkreettisia ilmiöitä esitteleviä ja kaukana sellaisista identiteetti kysymyksistä, joilla metropolipoliitikot pyrkivät maalaamaan omat äänestäjänsä tietyn arvomaailman näköisiksi, esimerkkinä vaikkapa lihansyöntiin tai sukupuoleen sidottuna ilmiönä.

Veikko Vennamo sivuutti nämä ideologiset kysymykset kertomalla puolueensa edustavan asialinjaa. Jokainen kysymys käsitellään asiana, ei ideologisena puuhasteluna. Kunnissa kun kaikki puolueet ovat hallituksessa eikä oppositiossa räksyttämässä.

Sellainen menestyy, joka kykenee uutta ideoimaan ja saa ajatuksilleen, usein innovatiivisillekin, kannatusta. Muutos tapahtuu joka tapauksessa hitaasti, jos tapahtuu Hämeessä lainkaan. Tavoite on kuitenkin askel terveempään yhteiskuntaan, mutta ei tietenkään perussuomalaisen puolueen päätepiste. Koskaan ei tule lopullisesti valmista.

Aivan aluksi on syytä kuitenkin purkaa sellaisia intressikonfliktisia ryhmiä, joita etenkin passiivinen osallistuminen vaaleihin ruokki. Näin perussuomalaisia äänestävät ratkaisevat Forssassakin, ei niinkään kahden puolueen välillä, kuin äänestyskopin ja sohvan välillä, päätyessään äänestämään perussuomalaisia.

Matti Luostarinen (ps.)

kaupunginvaltuutettu ja ehdokas