Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-uudistus tarvitaan myös Kanta-Hämeessä – Väliportaan hallintoa ei saa lisätä

Maakunnan nimellä uudistetaan sote-palveluita. Uudistaminen on kuitenkin vain hallinnon uudistamista. Pelkän väliportaan hallinnon rakentaminen merkitsee heikkenevää palvelua, byrokratisoitumista, tehottomuutta, verotuksen kiristymistä ja etäistä päätöksentekoa.

Näin vaalien alla kaikki vannovat lähipalveluiden nimeen. Samalla maakunnan rakentajat unohtavat läheisyysperiaatteen ( subsidiariteetin ). Periaatteen jonka mukaan julkisenvallan päätökset tulee tehdä mahdollisimman lähellä ihmisiä, joita päätökset koskevat. Ne on tehtävä mahdollisimman alhaisella tasolla. Toteutuuko Kanta-Hämeessä?

Tiedetäänkö maakunnan keskuksessa kuntaa paremmin sosiaalipuolen tai terveyspuolen asiat? Pitäisikö esimerkiksi vanhusten palvelutalopaikkojen täyttämisen, kotihoidosta, lasten ja perheen tuesta päättäminen olla lähellä ihmistä? Maakunnassa harvalukuiset päättäjät toimisivat kaukana asukkaista ja heidän palvelutarpeistaan. Byrokratia lisääntyy.

Palkansaajien ja eläkeläisten rasitteeksi tulee vielä maakuntavero, jota nykyinen hallitus ajaa. Parlamentaarinen komitea ei sitä suositellut eikä muissa pohjoismaissakaan ko. veroa ole. Tanska lopetti koko maakuntajärjestelmän ja kunnat hoitavat kaikki lähipalveluun liittyvät tehtävät.

Kanta-Häme on pieni maakunta, jonka taloudellista selviämistä ovat monet epäilleet. Se tietää raskasta maakuntaveroa. Hämeenlinnalaisille päättäjille maakunnan hallinto ja keskussairaala ovat tärkeä elinvoimatekijä, jonka rahoitus otetaan koko maakunnasta raskaana verorasituksena.

Sote-uudistus tarvitaan. Sitä varten ei kuitenkaan tarvita uutta hallinnontasoa. Maakuntahallinnon tekijät unohtavat kunnat ja kuntien välisen yhteistyön. Tällä hallinnon uudistamisella kuntien tulevaisuus on hämärän peitossa. Ihminen on unohdettu kokonaan. Byrokratia kasvaa, palvelut heikkenevät, verotus kiristyy ja päätöksenteko etääntyy.

Nyt monet pelkäävät lähipalveluiden katoamista. Samojen ihmisten omat puolueet ajavat maakuntahallintoa. Pelolla tunnustetaan se mitä on tapahtumassa. Ja hyväksytään.

Kokoomus on kuntien ja kuntien yhteistyön kannalla kuten Lounais-Hämeessä on jo sote-palveluiden osalta tehty. Peruspalvelut ovat lähellä ja erikoispalvelut on rakennettavissa esimerkiksi ERVA-alueiden varaan valtion toimesta. Päätöksenteko on myös lähellä, omissa käsissä.

Vaikka kuntavaaleissa ei äänestetä maakuntahallinnosta niin äänestäminen antaa kuitenkin voimakkaan viestin siitä suunnasta mihin kuntalaisten palveluita on kehitettävä. Antamalla äänesi kokoomuksen ehdokkaalle vastustat peruspalveluiden tehottomuuden lisääntymistä, verotuksen kiristymistä ja etäistä päätöksentekoa.

Jouko Haonperä (kok.)

Kuntavaaliehdokas, Forssa