Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteinen näkemys puuttuu – Valtionvelan takaisinmaksu vaikeutuu

Sisällissodan kokeneet maat, kuten Suomi ja Yhdysvallat ovat historiansa vankeja, joita menneet tapahtumat traumatisoivat edelleen. Molemmat yhteiskunnan jakautuvat herkästi eri leireihin. Ulkopuolista vihollista vastaan taisteltu sota yhdistää, mutta veljessodan haamut nousevat esiin sukupolvien takaa.

Ääriliikkeet nostavat kannatustaan aiheuttaen yhteiskunnallista vastakkainasettelua sodan kokeneen sukupolven väistyttyä päätöksenteosta.

Yhdysvalloissa jakolinja kulkee kahden puolueen, demokraattien ja republikaanien välissä. Oman maansa ja koko maailman kaaokseen johtamassa ollut entinen presidentti vaikuttaa edelleen vahvasti ja on valmiina tarttumaan uudelleen vallankahvaan seuraavien vaalien jälkeen. Korruptoitunut oikeuslaitos ei pysty edes asettamaan häntä syytteeseen yllytyksestä kannattajiensa vallankaappausyritykseen.

Suomessa uuden polven päättäjät tarttuvat herkästi punaisiin tai sinisiin lippuihinsa keskitien kulkijoiden joutuessa sivummalle. Yhteiskunnan asettuminen jälleen vahvasti vasemmisto-oikeisto akselille vaikeuttaa tulevaa massiivista valtionvelan takaisinmaksua koska taloudenhoidosta ei löydy yhteistä näkemystä. Korulauseet eivät auta kun väestö vanhenee, syntyvyys alenee eikä tämänpäivän työikäisten eläkkeenmaksajista ole varmuutta.

Sotatraumoista vapaat naapurimme Ruotsi ja Tanska saavuttavat helpommin kansallisen yhteisymmärryksen. Näiden maiden kansainväliset suuryritykset tuottavat kansalaisilleen vaurautta ja hyvinvointia Suomen kulkiessa kohti taantumaa poliittisen suhmuroinnin jarruttaessa päätöstentekoa.

Tammelan miäs