Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henkilöstö on FSHKY:n tärkein voimavara – On kuultava henkilöstöä ja yhteistyössä etsittävä ratkaisuja haasteisiin

Henkilöstö on FSHKY:n tärkein voimavara. Pitkään on tiedetty, että tarvitaan toimenpiteitä hoitoalan houkuttelevuuden lisäämiseksi. Tarvitaan myös pitovoimaa, pitääksemme nykyiset hoitoalan ammattilaiset alalla. Tilannetta ei helpota poikkeusaika ja sen edellyttämä henkilöstön venyminen. Vaativasta työstä on saatava sen vaativuutta vastaava palkka.

On tärkeää, että henkilöstö osallistetaan heitä koskevaan päätöksentekoon kuulemalla heitä. Kuulemisen tavoitteena on oltava alan ammattilaisten näkemysten vahva painoarvo tehtäessä henkilöstöä koskettavia päätöksiä. Tarvitaan hyvää henkilöstöpolitiikkaa. Henkilöstö on paras asiantuntija omasta työstään.

Olemme toistuvasti kuulleet huolesta, ettei lääkäreitä saada. Perusterveydenhuollossa lääkäripula on totta ja siihen on etsitty ratkaisuja mm. lisäämällä hoitajavastaanottoja ja lääkäreiden etävastaanottoja. Erikoissairaanhoidon puolella lääkäritilanne on huomattavasti parantunut. Virkaan on saatu uusi kardiologi, taloon on saatu myös uusi ortopedi jne. FSHKY on lääkäreiden keskuudessa haluttu työpaikka. Siitä saadaan usein palautetta. Aktiivisella rekrytoinnilla saamme hyviä lääkäreitä. Pelkkä ilmoitus avoimesta työpaikasta ei riitä. Verkostojen hyödyntäminen on hyvä keino löytää työvoimaa. Lisäksi kannatamme rekrytointiosaajan käyttöä.

Oman henkilöstön arvostaminen on tärkeää. On kuultava henkilöstöä ja yhteistyössä etsittävä ratkaisuja haasteisiin. Liian moni hoitolan ammattilainen hakeutuu eri syistä muualle töihin. Olisiko järkevämpää lisätä joustavuutta esim. virkavapauspyyntöihin, kuin menettää hyvä työntekijä toiselle työnantajalle? Nyt on hoitajan työmarkkinat. Työtä on tarjolla. Tarvitaan pitovoimaa ammattitaitoisen henkilöstön pysymiseksi. Pitovoima muodostuu mm. palkasta, mahdollisuudesta vaikuttaa omaan työhönsä, työntekijän arvostuksesta, joustavuudesta, mahdollisuudesta huomioida työntekijän elämäntilanne jne.

Kotihoidon hoitotyöntekijät eivät koe tulleensa kuulluksi. Miksi heitä ei riittävästi kuultu ja huomioitu tehtäessä päätöksiä uudesta toimintatavasta? Nyt tehdyllä toimintamallilla jaettiin henkilöstöä tavalla, mikä hankaloittaa käytännön työtä. Henkilöstön sairauslomat ja irtisanoutumiset kertovat, että uudistusta ei tehty yhteisymmärryksessä.

Yhteistyö sairaanhoitopiirin kanssa ei ratkaise henkilöstöpulaa. Sh-piiri painii samojen rekrytointihaasteiden kanssa. Jos FSHKY kuuluisi sh-piiriin, Hykyltä olisi jo viety keskussairaalaan eri erikoisalojen poliklinikoilta lääkäreitä ja sairaanhoitajia. Se tarkoittaisi esh-poliklinikoiden lähipalvelujen vähenemistä Forssan sairaalassa. FSHKY:ssa on n. 20 erikoissairaanhoidon poliklinikkaa, joista Keskussairaalan lääkärit hoitavat 8. Kuntayhtymän omat esh-lääkärit ja ostopalvelulääkärit yhdessä Tays:n lääkärin kanssa vastaavat 13 poliklinikan toiminnasta Forssan sairaalassa. Hoitajat poliklinikoilla ovat FSHKY:n hoitajia.

Aktiivisella henkilöstön hankinnalla turvataan laaja palveluvalikoima. FSHKY:llä on kaikki mahdollisuudet olla houkutteleva työpaikka. Keskusta puolustaa FSHKY:n lähipalveluja. Kuntayhtymän hallituksen jäsenemme ovat sen tälläkin kaudella osoittaneet. Toisin kuin Kokoomus, mikä puhuu lähipalveluista, mutta äänestää niiden alasajamisen puolesta.

Johanna Häggman

Rauni Vähä-Pietilä

kuntavaaliehdokkaat (kesk.)