Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin vaalien alla saamme kuulla olevamme vasemmiston mielestä liian oikealla, oikeiston mielestä liian vasemmalla

Nimimerkki JJ kysyi Forssan Lehden lyhyissä (3.6.), mahtaako työntekijätehtävissä olevia perussuomalaisia löytyä.

Onhan meitä ja koko ajan enenevässä määrin. Meitä löytyy puolueaktiiveista, kuntavaaliehdokkaista ja ennen kaikkea aivan tavallisista työssäkäyvistä ihmisistä, jotka meitä kannattavat ja äänestävät.

Mitä ilmeisimmin kysyjä, joka moittii perussuomalaisten menneen kokoomuksen ja EK:n linjoille mitä tulee työsopimusten yleissitovuuteen ja muihin työntekijän aseman heikennyksiin, on saanut käsityksensä puheenjohtajamme Jussi Halla-ahon linjapuheesta puoluevaltuustossa. Tai oikeammin siitä median tuttuun tyylin tehdystä kärjistetystä tulkinnasta ja otsikoinnista.

Halla-aho piti pitkän ja kattavan puheen, missä ajankohtaisia asioita linjattiin tuttuun harkittuun ja ajatuksia herättelevään tyyliin. Puhe oli erinomainen ja löytyy varmasti halukkaille sekä tallenteena että tekstimuodossa. Työelämää käsittelevässä osuudessa käytiin kattavasti läpi työmarkkinoiden tilannetta ja muutospaineita. Viesti oli rakentaa siltaa työntekijöiden ja työnantajien välille. Kummankin osapuolen pääedustajat ja niiden jatkeena toimivat poliittiset liikkeet takertuvat olemassa oleviin rakenteisiin osin historiallisista ja ideologisista syistä. Tämä saattaa johtaa ja on osin johtanutkin teollisuustyön siirtymiseen muualle Suomesta ja muun suorittavan työn teettämiseen ulkomailta tulleilla, jotka suostuvat kotimaista työvoimaa huonompiin työehtoihin.

On sekä työntekijän että työnantajien, yrittäjien, etu löytää ratkaisuja, joilla voidaan turvata työpaikkojen säilyminen ja toisaalta se, että työtä kannattaa ja pystyy teettämään. Joillain aloilla työehtosopimus estää nykyisellään paikallisen sopimisen, vaikka nimenomaan työntekijä sellaista haluaisi. Etenkin pienien ja keskisuurten yritysten osalta olisi mahdollista löytää sopimalla parempia ratkaisuja vaikeissa tilanteissa kuin yt-menettely ja irtisanomiset, jos mahdollisuus tähän annettaisiin. Tämä ei tarkoita että työntekijän oikeuksista ja työttömyysturvasta oltaisiin luopumassa.

Omalta osaltani olen aina ollut vastaan turhaa vastakkainasettelua työnantajan ja työntekijöiden välillä. Työskentelen elintarviketeollisuudessa ja liputan kotimaisen puhtaan lähiruoan ja sen tuotannon puolesta. On tärkeää että tämä teollisuudenhaara säilyy jatkossakin Suomessa ja Forssassa myös järkivihreistä ympäristönäkökohdista ja huoltovarmuuden kannalta. Pystymme varmasti halutessamme molemmin puolin asioista sopimaan ja me persut duunareina ja ammattiliiton jäseninä voimme tätä asiaa olla edistämässä.

Näin vaalien alla saamme kuulla olevamme vasemmiston mielestä liian oikealla, oikeiston mielestä liian vasemmalla. Ainakin olemme vaihtoehto molemmille, ehkäpä jopa ainoa. Demareita emme ole, kokoomuslaisia ei meistä tule: olkaamme ylpeästi persuja. Duunareita, yrittäjiä, eläkeläisiä, opiskelijoita tai muita suomalaisia.

Pia Kuparinen

teurastamotyöntekijä

kuntavaaliehdokas (PS)