Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kylät hakevat pontta verkkotapahtumasta

Suomen suurin valtakunnallinen kylätapahtuma Avoimet kylät joutuu toistamiseen koronan takia keskittymään ensisijaisesti somekanaviin ja verkkosivuille.

Sadat kylät ja korttelit saavat ensi lauantaina 12.6. verkossa näkyvyyttä ja kuuluvuutta, mutta ovat toki parhaimmillaan itse koettuina. Pienimuotoisia livetapahtumia on kylillä kesällä ja myös Avoimet kylät -lauantaina koronarajoitukset huomioiden. Esimerkiksi Forssassa Viksbergin aktiivinen asukasyhdistys viettää lauantaina kesäiltaansa.

Verkossa saa kuitenkin sukkuloitua kerralla, vaivatta ja turvallisesti useisiin lomailun, asumisen ja yrittämisen paikkoihin ja niiden palveluihin.

Lounais-Hämeen kylillä ja kunnillakin on pyrkyä nousta esille lähimatkailupaikkoina ja maallemuuton kohteina.

Kanta-Hämeestä Avoimet kylät 2021 -verkkosivuston kartalla näyttäytyy lauantaina peräti 87 kyläkohdetta linkkeineen ja koko Suomesta sadoittain. Kohteita löytyy myös Forssan seudun naapurista Somerolta, Loimaalta ja Urjalasta.

Ulkoilu- ja retkeilykohteita on maakunnassa sijoitettu kartalle 27. Monet niistä ovat näppäriä mobiilireittejä.

Maalle asumaan houkuttelee yli 20 kylää maakunnassa. Vuokra-asuntoja löytyy esimerkiksi Tammelan Liesjärveltä. Videoitua kyläesittelyä tarjoaa mm. Letkun kylä.

Päivä on myös valtakunnallinen kyläkauppapäivä, joka muistuttaa lähipalveluiden merkityksestä.

Kylätoiminnan merkkitapahtumasta on kiittäminen paitsi Suomen Kylät ry:tä ja maakunnallisia kyläyhdistyksiä myös paikallisten kulmakuntien yhdistyksiä ja aktiiveja.

Toissa vuonna, kun koronaviruksesta ei ollut tietoakaan, Avoimet kylät -tapahtuma kokosi kesäkuun toisena lauantaina yhteen yli 100 000 osallistujaa yli 600 eri tapahtumaan.

Suomalaisissa kylissä ja kaupunginosissa sekä etenkin niiden yhdistyksissä henkii yhteisöllisyys. Kunnallisista toimielimistä poiketen kyläyhdistyksissä vaikuttavat myös vapaa-ajan asukkaat.

Nyt seitsemättä kertaa valtakunnallisena järjestettävä Avoimet kylät avaa kesätapahtumien kauden, joka tosin toteutuu viime kesän tapaan koronarajoitusten vuoksi pienimuotoisena. Kun massatapahtumia on tältä kesältä peruttu, on kuitenkin tilaa omaehtoiselle toiminnalle ja tutustumismatkoille etenkin luontokohteisiin.