Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hissiavustuksella saa säästöjä ja hyvää mieltä – Kunnan avustuksen myöntäminen olisi paikallisesti päätettävissä

Esteenä vanhempien henkilöiden asumiselle kotonaan kerrostaloissa on monta kertaa hissittömyys ja hissien vaikeakäyttöisyys (lue:kääntöovet). Forssassa on n. 200 hissiä ja suurin osa niistä on rakennettu suuren asuntorakentamisen aikana 1970– 80 -luvuilla. Keskimääräinen forssalaisen hissin ikä lienee n. 35–40 v.

Suomessa hisseistä n. 75 % on yli 35 v. vanhoja. Forssassa suurin osa vanhoista hisseistä on peruskorjattu vuosituhannen vaihteen kummallakin puolella, jolloin ARA avusti vanhojen hissien peruskorjauksia 50 %:lla. Taloyhtiöt olivat hereillä ja samalla hankkivat Forssaan valtion rahaa 5–6 miljoonaa euroa. Peruskorjaus sisältää hissin laitteiden uusimisen kokonaisuudessaan lukuun ottamatta hissikoria, joka kuitenkin on pinnoiltaan uusitaan.

Tällä hetkellä hissiavustusta saa vain kokonaan uusien hissien hankkimiseen hissittömiin rappuihin. Kotona asumista mahdollisimman pitkään auttaisi hissien rakentaminen ja liikuntaesteiden poisto.

Molempiin toimenpiteisiin saa edelleen ARA:lta 45 %:n avustuksen. Liikuntaesteiden poisto tarkoittaa esteetöntä kulkua talon pihalta hissin kautta kerrostasanteelle eli toimenpiteisiin, joissa taloyhtiöllä on korjausvastuu. Liikuntaesteiden poistoja ovat mm. matalampi ulko-oven kynnys ja oven automatisointi sekä hissin kääntöovien muuttaminen automaattisiksi liukuoviksi.

Monet kunnat myöntävät näihin korjauksiin vielä esim. 10 %:n lisäavustuksen. Kunnan osuus kustannuksista toimenpiteestä riippuen on muutamasta satasesta pariinkymmeneen tuhanteen.

Jos tällä tavalla saadaan muutama henkilö/talo asumaan kotonaan useampia vuosia, takaisinmaksuaika verrattuna päivien hintaan hoitolaitoksessa olisi melko lyhyt.

Asukkaiden hyvästä mielestä puhumattakaan, kaikkihan haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään.

Yksi osakkaan ja asukkaan kustannuksia vähentävä tekijä voisi olla kotitalousvähennyksen ulottaminen taloyhtiökorjauksiin. Kotitalousvähennyksen saisi osakas omasta maksuosuudestaan. Aluksi vaikka vain hissikorjauksissa, koska siitä on selvästi osoitettavissa yhteiskunnalle hyötyä.

Kaikissa korjauksissa pitää ottaa huomioon toimenpiteen säästö verrattuna aikaisempaan tilanteeseen.

Kaupungin panoksen takaisinmaksuaika olisi tässä tapauksessa helposti laskettavissa rahassa.

Lisäksi asukkaiden hyvä mielen vaikutus elämänlaatuun olisi silmin nähtävissä ja korvin kuultavissa. Hissi ja liikuntaesteiden poisto toisi kaikille asukkaille helpotusta ja mm. antaisi lapsiperheille lisää asuntovaihtoehtoja.

Kunnan avustuksen myöntäminen olisi paikallisesti päätettävissä, kun taas kotitalousvähennys olisi valtakunnallinen päätös.

Reima Hakala

kuntavaaliehdokas (kok.)