Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntalaisten osallistuminen päätöksentekoon – Tulevaisuudessa tulisi käyttää esimerkiksi osallistavaa budjetointia ja selvittää etukäteen asukkaiden näkemyksiä

Olen kuntalaisena ja uutena kuntavaaliehdokkaana seurannut keskustelua koskien muun muassa monitoimikeskushanketta sekä pohtinut, millä tavalla kuntalaisten mielipiteitä selvitetään ennen päätöksentekoa. Lisäksi pohdin, millä tavalla heille mahdollistetaan osallistuminen kunnalliseen päätöksentekoon sekä vaikuttaminen kunnan toimintaan, muutenkin kuin äänestämällä parhaaksi katsomaansa ehdokasta kunnallisvaaleissa neljän vuoden välein.

Kuntalain mukaan (22 §) kunnanvaltuuston on huolehdittava kunnan asukkaiden ja palveluiden käyttäjien mahdollisuuksista osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Laissa ei kuitenkaan määritellä, millä tavalla se tulisi tehdä, vaan siinä esitetään ehdotuksia eri osallistumisen tavoista. Kunnassamme on ollut osallisuusohjelma tekeillä Forssan kaupungin Internet-sivujen mukaan vuoden 2020 kesäkuusta saakka, mutta sitä ei toistaiseksi ole saatavilla kaupungin sivuilla. Kuntamme Internet-sivustolla kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiksi on määritelty äänestäminen, keskustelu ja päätöksenteon seuraaminen. Lisäksi kuntalaisella on oikeus tehdä lainmukainen kuntalaisaloite kunnan toimintaa koskevissa asioissa.

Yhteiskunnan on kuvattu hyötyvän kuntalaisten aktiivisesta osallistumisesta ja osallisuuden kokemuksesta sekä talouden että demokratian näkökulmasta. Kuntalaisten osallistuminen palveluiden suunnitteluun ja kehittämiseen tuo näkyväksi erilaisten kuntalaisten palveluntarpeita sekä edistää palvelujen optimaalista kohdentamista. Lisäksi kuntalaisten vaikuttaminen kunnan toimintaan ja päätöksentekoon osallistuminen edistää yhteisöllisyyttä, ehkäisee syrjäytymistä ja lisää kuntalaisten hyvinvointia tuoden myönteistä kokemusta kuntalaisille ja vähentäen valituksia tehdyistä päätöksistä sekä kunnan toiminnasta.

Tulevaisuudessa tulisi enenevässä määrin mahdollistaa kuntalaisten monipuolista osallistumista esimerkiksi osallistavalla budjetoinnilla, joka mahdollistaa kuntalaisten osallistumisen kunnan talouden ja verovarojen käytön suunnitteluun. Lisäksi tulisi selvittää asukkaiden näkemyksiä ennen päätöksentekoa koskien muun muassa palveluiden järjestämistä sekä kalliita hankkeita. Loppujen lopuksi kuntalaiset kuitenkin joutuvat maksuhenkilöiksi näissä hankkeissa. Äänestäminen on yksi keinoistasi vaikuttaa kunnan asioihin!

Tavoitteeni on edistää kuntalaisten mahdollisuuksia osallistua kunnalliseen päätöksentekoon.

Johanna Wiisak

Forssa, kuntavaaliehdokas (Suomen Keskusta (sit.))