Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jokioisilla on laadittu oma lasten kulttuurin vuosikello, kestävän kehityksen toimintaopas ja ympäristökasvatuksen suunnitelmat

Mistä saatais meillekin Jokioisille oma lasten kulttuurin- ja ympäristökasvatuksen “Päivi Paija”? kysyttiin Lyhyissä 28.5.

Kulttuurin ja ympäristökasvatuksen monipuolinen huomioiminen varhaiskasvatuksessa on kunnissa. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden velvoittamaa toimintaa. Kunnat ovat tehneet valtakunnalliseen suunnitelmaan omat paikalliset painotuksensa.

Kuntaan on laadittu oma lasten kulttuurin vuosikello yhteistyössä kulttuuriyhdistys Kuvion kanssa, tämä osaltaan takaa monipuolisen lastenkulttuurin tarjonnan koko toimintakauden ajan. Tarjontaa on niin paikallisten taitajien kuin vierailijoiden toimesta.

Jokioisten varhaiskasvatukseen tehtiin laaja Kestävän kehityksen toimintaopas (allekirjoittanut teki). Toimintaopas käsittelee monipuolisesti kaikkia kestävän kehityksen ulottuvuuksia paikallistaso huomioiden; ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen. Toimintaopas esiteltiin ja otettiin käyttöön kaksi vuotta sitten. Paikalle oli kutsuttuna koko varhaiskasvatuksen henkilöstö, KouLan puheenjohtaja, myös FL oli kutsuttu paikalle, mutta oli estynyt. Näin ollen asia ei saanut toivomaamme julkisuutta. Toimintaopas on kaikkien vapaasti hyödynnettävissä Jokioisten kunnan päiväkotien Pedanet-sivustoilla. Opasta päivitetään säännöllisesti.

Kuntaan tehtiin myös omat ympäristökasvatuksen suunnitelmat niin perhepäivähoitoon kuin molempiin päiväkoteihinkin. Myös nämä löytyvät Pedanetista.

Kulttuuri- ja ympäristökasvatuksen toimintamalli on hyvä laatia itse toiminnan rakenteisiin siten, että sitoudutaan ja toteutetaan sitä yhdessä, ei ladata yhden ihmisen harteille, tuolloin sen toteuttaminen on kovin haavoittuvaista ja raskastakin.

TOKI, ajatus omasta “ympäristö- ja kulttuuriaktiivista” myös Jokioisille olisi enemmän kuin tervetullut… ei siinä mitään.

Marjo Ramstadius

vastaava vk opettaja, ympäristökasvattaja, kuntavaaliehdokas (vihr.)