Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteistyölle uusi alku – Soten väliaikaisesta valmistelutoimielimestä keskustan tavoitteen mukainen

Keskusta teki 10.5. Forssan kaupunginvaltuustossa aloitteen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen uudistuksen valmistelua tekevän väliaikaisen valmistelutoimielimen eli VATE:n kokoonpanosta. Keskusta edellytti jokaisen maakunnan kunnan saavan toimielimeen varsinaisen jäsenen paikan. Väliaikaisen valmistelutoimielimen jäsenet on valittava osapuolten viranhaltijoista, joilla on hyvä asiatuntemus toimialansa toiminnasta ja taloudesta sekä väliaikaisvalmisteluun liittyvistä tehtävistä, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. VATE:n tehtävänä olisi johtaa hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelua siihen saakka, kunnes vaaleilla valittu aluevaltuusto 1.3.22 aloittaisi tehtävässään.

Työryhmän tekemä alkuperäinen esitys oli, etteivät kaikki maakuntamme kunnat olisi saaneet siihen varsinaisen jäsenen paikkaa, vaan joillekin kunnille olisi jäänyt vain varajäsenyys. Varsinaisella on äänioikeus kokouksissa. Varajäsenillä olisi ollut vain läsnäolo- ja puheoikeus. Ei hyvä eikä tasavertainen lähtökohta uudelle maakunnalle.

Forssan kaupunginhallituskin ensimmäisessä päätöksessään VATEN kokoonpanosta äänesti asiasta. Keskustan ehdotuksen mukaan valmistelutoimielimen kokoonpanon valmistelua olisi jatkettu viemällä asia seutuneuvostoon keskusteltavaksi ja hakemalla seudullisesti yhteinen ehdotus valmistelutoimielimen varsinaisen jäsenyyden saamiseksi kaikille seudun kunnille sekä Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymälle. Ehdotuksemme hävisi kuitenkin äänestyksessä. On tärkeää, että kokoonpanossa ovat kaikkien kuntien näkemykset edustettuina. Valtaa ei tule keskittää, jos halutaan rakentaa luottamukseen ja hyvään yhteistyöhön perustuvaa tulevaisuuden maakuntaa.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen valmisteluryhmä laati toukokuun lopulla VATE:n kokoonpanoksi uuden esityksen. Esitys oli yksimielinen: Jokaisella kunnalla on VATE:ssä varsinaisen jäsenen paikka. Forssan kaupunginhallitus hyväksyi tämän esityksen yksimielisesti kokouksessaan 7.6. Keskustankin tavoitteen mukaisesti toimielimestä muodostunee kaikkien muidenkin kuntien hyväksyessä valmisteluryhmän yksimielisen esityksen, 18-jäseninen toimielin. Siinä ovat myös Forssan seudun kaikki kunnat ja hyvinvointikuntayhtymä edustettuina varsinaisen jäsenen paikalla.

Toivottavasti tämä on alku uudelle luottamukseen ja kuntien tasavertaisuuteen perustuvalle yhteistyölle.

Johanna Häggman, Kesk.

valtuutettu, kaupunginhallituksen II vpj, kuntavaaliehdokas