Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksityistämishankkeet vesittyvät vesihuollossa

Kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi keräsi taannoin nopeasti 90 000 tukijaa ja sai nyt myös eduskunnan metsä- ja maatalousvaliokunnan tuen.

Muutamat kunnat ovat talouspaineissaan ehtineet pohtia omistamiensa vesilaitosten myyntiä isolla rahalla yksityiselle toimijalle. Houkutuksena on pahimpien velkojen kuittaaminen ja sievoinen rahapotti palvelurakenteen investointeihin. Yksityistämisen pelkona on pidetty taksojen karkaamista.

Kunnallisten toimintojen yhtiöittämistä ja yksityistämistä ei pidä sekoittaa keskenään. Yksityistämien tarkoittaa omistajuuden siirtämistä pois julkiselta puolelta kaupalliselle yksityissektorille. Yhtiöittäminen tarkoittaa vain julkisten palvelujen järjestämistä yhtiömuodossa.

Esimerkiksi HS-Vesi on Hämeenlinnan, Hattulan ja Akaan omistama vesihuoltoyhtiö. Seudullinen vesihuoltoyhtiö on Forssan seutukunnalla ollut lähtökuoppiinsa jäänyt ikuisuushanke.

Maa- ja metsätalousvaliokunta esittää nyt vesihuollon yksityistämisen estämistä ajavan kansalaisaloitteen hyväksymistä ja lainsäädännön valmistelua asiassa, koska vesihuolto kuuluu yhteiskunnan kriittiseen, välttämättömään infrastruktuuriin.

Vesilaitoksilla on lisäksi alueellaan luonnollinen monopoli. Kuluttajilla ei ole mahdollisuutta kilpailuttaa palvelua.

Vesilaitokset tuottavat nykyiselläänkin yleensä omistajilleen tasaista tuottoa, mutta pelkkä puhdas voiton tavoittelu lyö kuluttajia korville.

Lainsäädännön perusteltuna tarkoituksena on varmistaa vesihuoltotoimintojen säilyminen kuntien omistuksessa ja määräysvallassa, olipa kyseessä sitten kunnallinen liikelaitos tai yhtiö. Veden hinta täytyy pitää kohtuullisena. Osuuskunnatkin siis sallittakoon.

Parhaillaan on käynnissä maa- ja metsätalousministeriön hankkeena kansallinen vesihuoltouudistus, jonka tavoitteena on varmistaa turvallinen, laadukas ja ekologisesti kestävä vesihuolto kaikille asiakkaille myös tulevaisuudessa.

Investointitarpeet vesihuoltoon ovat tulevina vuosina selvässä kasvussa.

Resurssien parantamiseksi ja toiminnan tehostamiseksi on muodostettava laajempia seudullisia vesihuoltoyhtiöitä tai sitten luotava kattavampaa yhteistyötä vesilaitosten kesken.