Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikäihmisten digikoulutuksesta sekä liikkumisvaikeuksista ilman omaa kulkuneuvoa

Luin kirjoituksen Forssan Lehdestä 31.5. ikäihmisten kohtaloista. Nämä ongelmat ovat olleet esillä, esim. digikoulutusta ei ole vielä toteutettu. Koulutus oli jo kerran täysin valmis ja lehdessä pyydettiin osallistujia ilmoittautumaan Wahrenin opistolle. Tapahtuma keskeytyi, kun korona alkoi leviämään kaikkien keskuudessa. Olen samaa mieltä kirjoittajan Elisa Saukon kanssa, asiaa olen pohtinut jo pitkään, eikä se todellakaan ole toteutunut tämän leviävän viruksen johdosta. On pidettävä huoli siitä että, kun tämä virus selätetään, niin koulutus ikäihmisille tulee toteutumaan. Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu se, että iästä huolimatta kaikilla on oikeus siihen tietoon ja osaamiseen, mitä yhteiskunnassa tarvitaan.

Ihan sama asia on liikkuminen eri paikoissa, kun ikää karttuu, niin lääkäri voi ottaa ajokortin pois, eikä omalla autolla voi enää liikkua. Onhan nuorimmillakin ihmisillä ongelma liikkumisessa monestakin syystä. Kaikilla ei ole varaa ostaa autoa eikä ylläpitää autoa (bensan hinta ja sähkökin ovat jatkuvassa nousussa).

Oletetaan, että rautatie rakennetaan Helsingistä Forssan kautta Porin suuntaan, niin silloin jo Helsinkiin- Tampereelle- Turkuun olisi mahdollisuus tehokkaampaan tavarankuljetukseen sekä yleiseen liikkumiseen. Rataa ei voi ihan Forssan keskustaan rakentaa, koska olemassa olevaa asutusta jouduttaisiin purkamaan junaradan takia. Junarata on merkattu maakuntakaavaan. Radalle tulee järjestää täällä Forssa vakioliikenne junapysäkille ja takaisin keskustaan. Valtiohan on kustantanut aikaisemmin monia junaradan rakentamisia esim. Tampereelta Helsinkiin ja Hämeenlinnasta Helsinkiin ja Tampereelle. Nyt on tavoitteena saada vielä uusi ratayhteys Vantaan lentokentälle.

Onhan se jo olemassa käytössä uudehko ratayhteys Helsinki – Tikkurila – Hki Vantaan lentokentälle. Ymmärrettävää on, ettei valtiollakaan riitä rahaa kaiken rakentamisen kustannuksiin yhtä aikaa. Voidaan hyvällä syyllä olettaa Forssan ja lähikuntien liikenteen kehittämisen ykköstarpeen olevan etusijalla verrattuna eräiden alueiden ratojen jatkuviin laajentamisiin.

Rautatie toisi uutta nousua Forssalle ja paluuta voisi ajatella esim. yrityksiltä, kun olisi hyvät liikenneyhteydet. Työpaikat lisääntyisivät Forssassa ja elintaso parantuisi huomattavasti.

Aila Lahtinen

Forssa, kuntavaaliehdokas (ps.)