Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halla-ahon yllätys käynnisti johtajapelin

Kuntavaalien tuore ääniharava ei johda joukkoja seuraaviin eduskuntavaaleihin. ”Äijäpuolueena” pidetty perussuomalaiset voi elokuussa saada puheenjohtajakseen naisen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pudotti uutispommin, kun hän ilmoitti, ettei aio enää asettua ehdolle puolueen puheenjohtajaksi. Näin ollen perussuomalaisille valitaan uusi puheenjohtaja elokuun puolivälin puoluekokouksessa Seinäjoella.

Halla-aho pohjusti asiaa perussuomalaisten verkkolähetyksessä toteamalla tietävänsä, että ”kaikki eivät pidä tästä asiasta”.

Perussuomalaisten piirissä pettyneiden joukko onkin epäilemättä suuri. Monet näkivät Halla-ahon johdattamassa perussuomalaiset eduskuntavaalien voittajaksi 2023 ja sitä myötä potentiaalisena seuraavana pääministerinä.

Halla-aho oli reilun viikon takaisissa kuntavaaleissa koko maan ääniharava imuroituaan Helsingissä lähes 19 000 ääntä. Perussuomalaiset sai myös puolueena tukevan vaalivoiton.

Halla-aho ei halunnut kertoa tarkempia syitä ratkaisulleen, jonka oli omien sanojensa mukaan ilmoittanut lähipiirilleen jo vuosi sitten.

Halla-ahon julkinen esiintyminen on ollut usein ainakin jossain määrin kryptistä, ja niin se oli myös tässä yhteydessä. ”Täydellinen avoimuus on ylellisyyttä, johon minulla ei ole varaa”, Halla-aho sanoi.

Sen verran hän puheenvuorossaan valaisi, ettei ole omasta mielestään onnistunut puheenjohtajana ratkaisemaan perussuomalaisten kentän konflikteja niin hyvin kuin olisi halunnut.

Luopumisilmoitus käynnisti perussuomalaisissa välittömästi puheenjohtajapelin.

Perussuomalaisia on pidetty ”äijäpuolueena”, mutta voisiko seuraava puheenjohtaja olla nainen? Halla-ahon manttelinperijäksi on ehdotettu nykyistä puolueen 1. varapuheenjohtajaa Riikka Purraa.

Vahva nimi olisi ollut myös europarlamentaarikko Laura Huhtasaari, mutta STT:n tietojen mukaan hän ei aio tavoitella puheenjohtajuutta.

Miehistä esillä ovat olleet ainakin eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion sekä eduskunnan varapuhemiehen Juho Eerolan nimet.