Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedekansallispuistoa kannattaa yhä tavoitella

Kanta-Hämeessä kelpaa samota upeissa luontokohteissa. On virkistys- ja luonnonsuojelualueita, on Saaren kansanpuisto, Forssan ja Hämeenlinnan kansalliset kaupunkipuistot ja kirsikkoina kakun päällä Tammelan kaksi kansallispuistoa Liesjärvellä ja Torronsuolla,

Evon suositulle retkeilyalueelle on jatkoksi kaavailtu tiedekansallispuistoa. Uuden kansallispuiston perustamista selvittänyt professori Atte Korholan johtama työryhmä on ollut kovien paineiden alla, koska niin monen tahon monenlaiset intressit kohdistuvat Evon alueeseen metsästyksestä alkaen.

Eniten kritiikkiä on tullut metsästäjiltä ja maanomistajilta, jotka taannoin jättivät alueellisen työryhmän protestoiden, ettei heitä siellä kuunnella.

Nyt Korholan työryhmä on jättänyt selvityksensä ympäristöministeri Krista Mikkoselle (vihr.). Selvityksessä esitetään, että tiedekansallispuisto perustettaisiin kokonaan valtion maille, noin 4800 hehtaarin alueelle.

Metsästykselle esitetään kahta vaihtoehtoa. Toisen mukaan hirvenajo olisi kansallispuistossa sallittua, mutta kaato pitäisi tehdä sen ulkopuolella. Hirvenajo on poikkeusluvalla sallittu lähes kaikissa kansallispuistoissa. Hirviä on ajettu Tammelassakin Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoissa.

Toinen vaihtoehto mahdollistaisi hirvieläinten ja villisikojen metsästyksen alueesta vastaavan viranomaisen luvalla loka-joulukuussa.

Nämä vaihtoehdot eivät some-keskustelusta päätellen kaikkia tyydytä. Evolla yhteensovitettavana on kuitenkin niin lukuisia intressejä, että kompromissit ovat välttämättömiä.

Ympäristöministeriö valmistelee lakiesityksen tiedekansallispuistosta. Perustamisesta päättää eduskunta, jos asia sinne asti etenee.

Kansallispuistojen kävijämäärät ovat kasvaneet viime vuosina nopeasti. Uusille kansallispuistoille löytyy kyllä ottajia muualta Etelä-Suomesta.

Maailman ensimmäisen tiedekansallispuiston perustaminen Evolle on ainutlaatuinen mahdollisuus, joka toteutuu vain yhteen hiileen puhaltamalla.