Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhentunutta lakia pohjavesistä on muutettava – Pohjavesien käytössä on annettava paljon enemmän valtaa niille alueille, joissa pohjavedet sijaitsevat

Nykyään kuka tahansa voi luvan saatuaan ottaa haltuunsa toisten omistajien maiden alla sijaitsevat pohjavesivarat. Tämä on johtanut siihen, että vedenotosta koituvat haitat ovat jääneet maiden omistajien kontolle samalla kun hyödyn ovat korjanneet vesibisneksen tekijät ja veden käyttäjät on jossakin muualla.

Monissa kaupungeissa vedetään vessavedet, käydään suihkussa ja pestään likapyykit maailman puhtaimmalla pohjavedellä. Vielä tänäkin päivänä tuo likavedeksi muuttunut neste johdetaan usein huonosti puhdistettuna vesistöihin, mikä rehevöittää mm. Itämerta. Samaan aikaan alueilla, joilta vesi pöllitään, kärsitään kaivojen kuivumisesta, maatalouden kasteluvesien puutteesta ja rehevöityminen lisääntyy lähteiden kuivuessa. Lopulta joudutaan tekemään tekopohjavettä, mikä johtaa luonnon pilaantumiseen ja ekologian muuttumiseen.

Jatkossa pohjavettä tulisi saada käyttää ainoastaan juoma- ja ruokavedeksi ja elintarviketeollisuuden käyttöön. Peseytyminen ja luonnolliset tarpeet pystytään kyllä tekemään pintavedenkin avulla. Sitä on meillä kyllä monessa joessa, järvissä ja meressä yllin kyllin. Nykytekniikoilla pintavedestä saadaan vedenkäsittelylaitosten avulla jotakuinkin pohjaveden veroista hyödykettä.

On kuultu myös puheenvuoroja, joissa vaaditaan Suomen pohjavesivarojen myymistä yksityisille sijoittajille. He tekisivät samoin kuin sähköverkolle, digiverkolle, rokotetuotannolle tai apulannan valmistukselle. Silloin ulkomaalaiset bisneksen tekijät rahastaisivat meitä kansallisomaisuudellamme.

Jotta tuollaisilta kauheuksilta vältymme, on meidän muutettava nykyisiä lakejamme oikeusvaltiossamme. Pohjavesien käytössä on annettava paljon enemmän valtaa niille alueille, joissa pohjavedet sijaitsevat. Vesi tulee olemaan tulevaisuudessa todella arvokasta, joten pohjavesiemme lisäsuojelu on tarpeen, sillä se on vielä kansallisomaisuuttamme!

Onneksemme pitkäjaksoinen helle on muistuttanut, että vesi on vanhin voitehista, sillä se voitelee parhaillaan ajatutusrattaitammekin!

Matti Hirvonen