Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huoltovarmuuskeskus varautuu tulevaisuuteen

Ennen koronapandemiaa monet tuskin tiesivät, että Suomessa toimii Huoltovarmuuskeskus (HVK). Ainakaan sen tehtävistä ei ollut kovin tarkkaa kuvaa.

Heti pandemian alkajaisiksi Huoltovarmuuskeskus tuli kuitenkin kansalle tutuksi epäonnistuttuaan maskikaupoissa. Kaupat johtivat lopulta toimitusjohtajan eroon ja kahden muun johtajan potkuihin.

Tuon jälkeen HVK:n toiminnasta on tehty selvitys ja raportti poikineen. Niiden ja uuden strategian pohjalta uusi toimitusjohtaja Janne Känkänen ohjaa Huoltovarmuuskeskusta vastaamaan tulevaisuuden uhkiin.

HVK varastoi mm. viljaa, siemeniä ja polttoainetta. Ei kuitenkaan ole realismia varastoida esimerkiksi polttoainetta niin paljon, että se riittäisi pitkän kriisin yli.

Sen sijaan on varmistettava hankintaosaaminen ja logistiikka myös sellaisissa tilanteissa, joissa koko maailma tavoittelee samoja tuotteita samaan aikaan, kuten vuoden 2020 keväällä suojavarusteita.

Känkäsen mukaan HVK myös onnistui monessa asiassa. Sen ansiosta esimerkiksi varustamot saivat tukea, jotta rahti saatiin kulkemaan rajojen ollessa enemmän tai vähemmän kiinni.

Tulevaisuuden poikkeusolot eivät välttämättä johdu uudesta pandemiasta. Huoltovarmuuskeskuksella onkin neljä pääteemaa, digitaalinen turvallisuus, logistiikka, energia ja alueellinen huoltovarmuus.

HVK on rahoittanut esimerkiksi sään ääri-ilmiöitä koskevaa tutkimusta. Tämäntyyppinen varautuminen on todella tarpeen, kun ajatellaan vain muutaman viime viikon uutisia jättitulvista ja miljoonien hehtaarien metsäpaloista ympäri maailman.

Nyky-yhteiskunnalle täysin lamauttavaa on laaja ja pitkä sähkökatkos, jollaisen voi aiheuttaa vaikkapa aurinkomyrsky. Sellaiseenkin on varauduttava.

Koronakriisin alkuvaiheessa hamstrattiin kaupat tyhjiksi vessapaperista ja jauhoista.

Vaikka HVK olisi kuinka kovassa iskussa, huoltovarmuus lähtee jokaisesta kodista. Kotivaran on oltava kunnossa, vaikka kriisiä ei olisi näkyvissä. Se tulee yleensä yllättäen.