Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tammelan paikkaneuvottelut – Sd-ryhmän kannalta nyt tehty kolmen ryhmän sopimus oli ehkä aavistuksen huonompi kuin mitä Kokoomuksen ja R6:n kanssa neuvoteltu, mutta josta ei sopimusta saatu

Valtuustoryhmien teknisten vaaliliittojen solmiminen paikkojen jakamiseksi vaalien jälkeen on näinä viikkoina arkipäivää monessa kunnassa.

Näin myös Tammelassa. Ensin selvisi Keskustan ja Meidän Tammelan liittoutuminen. Sitten ilmoitettiin, että pienpuolueet olivat muodostaneet Ryhmä 5:n – joka loikkauksen jälkeen muuttui Ryhmä 6:ksi (R6).

Koska Kokoomuksen ja Perussuomalaisten julkisissa ja some-kommenteissa, myös nimimerkin suojassa, on ollut selviä epätarkkuuksia, lienee syytä ihan äänestäjien oikeusturvan vuoksi oikaista pahimpia.

Sosialidemokraattisen ryhmän ensimmäinen neuvottelukosketus oli Keskustan kanssa. Sitten seurasi neuvottelu Kokoomuksen ja R6:n kanssa. Siinä käytiin kokoomuksen ryhmäjohtajan johdolla läpi kaikki jaossa olevat paikat, ja saatiinkin tulokseksi suurin piirtein yhteinen näkemys paikkojen jaosta.

Ryhmämme neuvottelijat pitivät tärkeänä, että jompi kumpi tärkeistä puheenjohtajista olisi vaalituloksen mukaan kuulunut Keskustalle. Kokoomus olisikin tähän suostunut. R6 sen sijaan ei keskustalaista hyväksynyt, vaan he halusivat kh:n puheenjohtajan itselleen. Tämä ei ryhmässämme saanut riittävää kannatusta, ja kun muutakaan ratkaisua ei Kokoomuksen ja R6:n puolelta esitetty, jäi sopimus syntymättä.

Näin ollen neuvottelimme Keskustan ja Meidän Tammelan liittoutuman kanssa, ja 15 valtuutetun koalitiosta sovittiin. Tämä osoittautuikin sitten kai ihan oikeaksi ratkaisuksi, kun kuulimme, että R6 ja Kokoomus olivat samoihin aikoihin tarjonneet kh:n puheenjohtajuutta Keskustalle sopimuksesta, jolla ryhmämme olisi jäänyt vähille osille.

Ryhmittymässä ovat siis puolueet ja yhteislista, jotka kuntavaalissa saivat yhteensä 16 valtuutettua, kuten tiedotteessamme kerrottiin. Loikkauksen jälkeen Keskustan ryhmällä on 7 valtuutettua, mutta vaaleissa se sai äänestäjiltä 8 paikkaa.

Todettakoon vielä, että sd-ryhmän kannalta nyt tehty kolmen ryhmän sopimus oli ehkä aavistuksen verran huonompi kuin mitä Kokoomuksen ja R6:n kanssa neuvoteltu, mutta josta ei sitten lopullista sopimusta saatu edellä kuvatusta syystä. Sopimus myös turvaa Kokoomukselle sen tavoitteleman puheenjohtajan paikan.

Kokoomuksen ja PS:n edustajat ovat aivan oikein kiinnittäneet huomiota siihen, että viime valtuustokaudella kunnan päätöksenteko oli vaikeaa ja riitaistakin. Päätöksiä ei tahtonut syntyä, ja nekin, jotka tehtiin, syntyivät suurelta osin äänestyksen tuloksena. Mutta siinä he muistavat – tai ovat ymmärtäneet – väärin, että päätöksiä olisi tehty demarien ja Keskustan voimin. Pääosinhan ne tehtiin demarien, Kokoomuksen ja Vihreiden, sekä yksittäisten keskustalaisten voimin.

Tekninen vaaliliitto on vain paikkajakoa varten. Sopimuksia politiikan sisällöstä ei siinä yhteydessä tehdä. Syntyneellä sopimuksella myös Meidän Tammela saa osansa paikoista. Ryhmämme teki riskiarvion, ja päätyi luottamaan ja toivomaan, että MeTa on neljän vuoden tulokaskauden jälkeen vakauttamassa politiikkansa ja menettelytapojaan niin, että yhteistyö olisi mahdollista ja päätöksiä kunnan tulevasta kehittämisestä saadaan aikaan. Samalla toivomme myös, että esimerkiksi Vihreät eivät, tehdessään teknisen vaaliliiton Perussuomalaisten kanssa, omaksu ja tue perussuomalaista politiikkaa Tammelassa.

Ismo Ojansuu

Heikki Vainio

Harri Virta

Sos.dem. neuvotteluryhmä