Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuulivoimarakentaminen on maisemakysymys

Tuulivoiman osuus kotimaisesta sähköntuotannosta on reilussa kasvussa. Päästöttömänä tuotantomuotona se on laajasti hyväksyttyä – kunhan itse voimala on jossain muualla.

Valmistunut Kanta- ja Päijät-Hämeen tuulivoimaselvitys vahvistaa, että haasteita edelleen riittää ja suuret tuulivoimalat herättävät tunteita puolesta ja vastaan.

Hämeen ELY-keskuksessa tehty selvitys keräsi Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kuntien viranhaltioiden, luottamushenkilöiden ja kansalaisjärjestöjen moninaisia näkemyksiä tuulivoimasta. Suurin osa vastaajista piti tuulivoiman hyötyjä haittoja suurempina.

Tuulivoimaloiden yleistyminen sisämaassa johtuu siitä, että maatuulivoima on nyt edullisempaa rakentaa ja entistä isompien ja tehokkaampien tuulivoimaloiden ansiosta tuulisuus riittää aiempaa useammilla alueilla.

Tuulivoiman rakentamista Hämeessä kahlitsee etenkin asukkaiden vastustus.

Tuulivoimakeskittymänä näyttäytyy Lounais-Häme, jossa Humppilan–Urjalan tuulivoimapuistoa rakennetaan ja Tyrinselän tuulivoimapuistoa laajennetaan Jokioisilta Humppilaan ja Ypäjälle.

Vapaa-ajan ja vakituisten asukkaiden valitukset ja epäilykset ovat käyneet myös Lounais-Hämeessä tutuiksi. Toteutuksesta on päädytty rajaamaan vastustuksen perusteella pois useita tuulivoimaloita.

Voimaloita on kaavailtu arvostelijoiden mukaan turhan lähelle asutusta. Voimaloiden melu ja välke voidaan kokea häiritseväksi. Myös tuulivoimaloiden elinkaari askarruttaa.

Tuulivoimaloihin on seudulla sittemmin enemmän tai vähemmän totuttu. Keskustelu haitoista on keskittynyt maisemavaikutuksiin.

Tuulivoiman rakentaminen vaatii yleisen asennoitumisen kääntämistä entistä myönteisemmäksi eikä vain toiminnan sietämistä pakon edessä.

Toimijoiden on jaettava tietoa ja keskusteltava avoimesti asukkaiden kanssa.

Tuulivoimahankkeiden toteutumisen edellytyksenä on laadukas suunnittelu sekä voimaloiden järkevä sijoittelu. Kuntalaisia on kuultava herkällä korvalla.

Kuntalaisten on voitava luottaa kunnan viranomaisten ja kuntapäättäjien osaamiseen.

Tuulivoimalat ovat isoja investointeja alueelle ja niillä on merkitystä kiinteistöverotuloina myös kuntatalouteen.