Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhannen nuoren joukko ottaa uudesta laista mittaa

Uuden kouluvuoden alkuun on enää pari viikkoa, ja uusi oppivelvollisuuslaki tulee voimaan elokuun alusta.

Sen myötä laajennettu oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon. Lakia sovelletaan ensimmäisen kerran keväällä peruskoulun yhdeksännen luokan päättäneisiin nuoriin.

Samalla toisen asteen oppilaitosten täytyy tarjota maksutta opiskelumateriaalit ja opetuksessa tarvittavat työvälineet, kuten tietokoneet.

Merkittävintä on seurata uuden lain vaikutusta juuri siihen joukkoon, jonka putoamista yhteiskunnan rattaista oppivelvollisuuden pidentämisellä pyritään estämään. Jokaisen syrjäytymisriskin alla olevan nuoren eteen on tehtävä kaikki mahdollinen.

Opetushallituksen tietojen mukaan noin 1500 nuorta on vielä vailla peruskoulun jälkeistä opiskelupaikkaa.

Kun toisen asteen koulutusvalintojen tulokset julkaistiin kesäkuun puolivälissä, tuolloin Opetushallituksen mukaan vajaat 3  000 perusopetuksen päättänyttä nuorta oli jäänyt ilman paikkaa toisen asteen, nivelvaiheen tai valmentavaan koulutukseen.

Reilussa kuukaudessa tuo joukko on siis lähes puolittunut, kun monet ovat saaneet paikan esimerkiksi varasijalta. Se on erittäin hyvä asia.

Ilman paikkaa oleville nuorille etsitään parhaillaan paikkoja, ja lopullinen tilanne on uutisen mukaan selvillä elokuun lopulla. Vuosi sitten, ennen uuden lain voimaantuloa, tuo määrä oli kesän jälkeen vajaat 900 perusopetuksen päättänyttä.

Kesän lopussa vastuu ilman paikkaa jääneiden nuorten ohjauksesta ja valvonnasta siirtyy hänen asuinkuntansa harteille. Samoin käy, jos oppivelvollinen keskeyttää koulunsa.

Näissä tilanteissa mitataan kuntien viranomaisten toimintakyky. Tiedon täytyy kulkea sujuvasti, eivätkä byrokratia ja hallinnon siilot saa olla esteenä.

Uuden lain todellista merkitystä kyetään arvioimaan kunnolla vasta muutaman vuoden säteellä. Jos se todella auttaa nuoria ja kirittää viranomaisia etsimään ratkaisuja jokaisen oppilaan tulevaisuuden avaamiseksi, muutos on ollut hyvä.