Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiapronssissa on vahva voiton maku

Porilainen Matti Mattsson avasi sykähdyttävästi Suomen mitalitilin Tokion olympiakisoissa paraatimatkallaan 200 metrin rintauinnissa huikealla SE-ajalla. Pronssimitali globaalissa ja kovatasoisessa urheilulajissa maistuu kullalta.

Mattsonille onnistumisen suo, sillä hän on onnistunut selättämään urallaan vaikeat vaiheet. Yllätyksellisen vuoden 2013 MM-pronssin jälkeen miehen terveys reistaili, ennen kuin syyksi selvisivät harjoittelun ja levon epätasapaino ja keliakia.

Mies sai ilkkujat peräänsä, kun meni lupaamaan Rion olympialaisissa soitettavan itselleen Porilaisten marssia.

Vastoinkäymisten jalostamana Mattsonista on kehittynyt kolmansissa olympialaisissaan tervepäinen urheilija, joka ei pidä saavutuksiaan itsestäänselvyyksinä ja antaa niistä suuren kunnian valmentajalleen ja rakkaalle perheelleen.

Olympiamitalit ovat pienelle Suomelle harvinaista herkkua. Mattsson ilmoittautui vahvaksi Vuoden urheilija -ehdokkaaksi.

Soulin kesäkisoista 1988 lähtien yhden käden sormet ovat hyvin riittäneet laskemaan suomalaismitalit olympiadilta. Viimeksi Riosta tuli Mira Potkosen nyrkkeilypronssi.

Suomen todelliset mitalitoivot ovat vähissä, mutta kilpailut ovat jo osoittaneet, että kaiken onnistuessa paikka mitalikorokkeella on mahdollinen.

Mitaleita on edelleen toiveissa. Esimerkiksi Tuula Tenkanen kilpailee Laser Radial -luokassa vahvasti mitalista. Moni urheilijatoivo vasta odottaa vuoroaan.

Loppilainen skeet-ampuja Eetu Kallioinen oli jo hyvin lähellä tuoda mitalin. 23-vuotiaana hän edustaa hyvin Suomen nuorta olympiajoukkuetta, joista kaksi kolmannesta on ensikertalaisia.

Ilahduttavaa Tokiossa on ollut urheilijoiden hyvä asenne.

Suomen liki 50 urheilijan joukkuetta on pidetty mitaliodotuksiin nähden ylisuurena. Jokainen kisoihin valittu urheilija on kuitenkin ylittänyt sovitut kriteerit.

Urheilussa suolana on se, että menestystä ei voi etukäteen tietää. Kolmannes epäonnistuu, kun pienikin virhe voi pilata vuosien työn. Kolmannes pysyy suoritustasollaan ja joka kolmas ylittää itsensä.

Urheilijat ovat itsensä ankarimpia arvostelijoita. Siinä ei yleisön pilkkakirveitä tarvita. Urheilu huipputasolla tarjoaa katsojille suuria tunteita ja pakoa arkitodellisuudesta.