Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiusaaminen ei katoa – Nöyrä pyyntöni on se, että yritettäisiin olla ihmisiä toisillemme

Koululaiset palaavat kesälomilta ja osa heistä on odottanut koulun alkua innoissaan. Osa heistä taas palaa kouluun peloissaan. Koska kun koulu alkaa, tarkoittaa se osalle näistä pienistä tai isommistakin oppilaista sitä, että kiusaaminen alkaa taas nostaa päätään. Tämä on surullinen tosiasia, joka koskettaa vuodesta toiseen monia oppilaita ja heidän perheitään. Ikävä kyllä.

Kiusaaminen on raadollista ja julmaa. Lasta voidaan kiusata hänen ulkonäöstään, hänen vaatetuksestaan tai esim. hänen luonteenpiirteistään. Jos lapsi on herkkä, häntä kiusataan. Jos lapsi on ujo, häntä kiusataan. Oikeastaan kiusaajalle mikä tahansa syy riittää kiusaamiseen. Se on väärin, mutta sitä tapahtuu vuodesta toiseen.

Kouluissa sanotaan, että heillä on nollatoleranssi kiusaamiseen, mutta käytännössä koulu ei pysty kitkemään kiusaamista täysin, koska kiusaaminen on kiusaajille ”taitolaji”. He pystyvät kiusaamaan niin, että sitä ei havaita heti, eikä välttämättä ollenkaan, koska kiusattu ei uskalla ottaa asiaa puheeksi peläten joutuvansa entistäkin pahemmin maalitauluksi.

Mitä tälle voidaan tehdä? KiVa-koulu-status on hieno asia, mutta se pitää ansaita. Opettajien ja muun koulun henkilökunnan pitää entistäkin herkemmin puuttua asiaan. Ja tässä tarvitaan myös vanhempien yhteistyötä koulun kanssa.

Jokaisen vanhemman on syytä ottaa ruusunpunaiset lasit pois silmiltään, kun koulun suunnalta tulee ilmoitus kiusaamisesta. Oma lapsi on aina rakas, mutta on hyvä ymmärtää, että se lapsi, joka on kotona kiltti ja kohtelias, ei välttämättä ole sitä koulussa. Sama pätee myös siihen, että jos lapsi kertoo, että häntä kiusataan koulussa, on syytä keskustelemalla selvittää, onko asia todellakin juuri näin. On helppo hieman ”liioitella” asioita, jotta saa huomiota. Ei siis ole syytä heti tuomita osapuolia, ennen kuin asia on selvitetty.

Itse pohjimmiltani uskon siihen, että kukaan lapsi ei ole paha. Usein moni kiusaaja menee porukan mukana, vaikkei niin tahtoisikaan. Aina kannattaa ja pitää keskustella. Lapset eivät ole tyhmiä. Heille pitää antaa mahdollisuus.

Kuitenkin jatkuva kiusaaminen antaa syyn toimenpiteisiin. Ei kenenkään lapsen pidä joutua käymään koulua pelossa. Lapsikin stressaa, ja sillä voi olla kauaskantoiset seuraukset. Pienikin lapsi ahdistuu ja masentuu. Ja niin ei pitäisi olla.

Tämä kirjoitukseni ei tietenkään poista kiusaamista, eikä varmaankaan sitä edes vähennä, mutta toivon, että se saisi meidät kaikki pohtimaan tätä kurjaa ongelmaa, joka aiheuttaa pahaa mieltä niin monille, vuodesta toiseen.

Kiusaaminen oli myös yksi vaaliteemoistani kuntavaaleissa, ja lupaan, että tämän asian eteen teen töitä omalla panoksellani.

Nöyrä pyyntöni onkin se, että yritettäisiin olla ihmisiä toisillemme. Ollaan kohteliaita, arvostetaan toisiamme, ja muistetaan, että juuri SINÄ voit joskus olla tilanteessa, jossa kiusaaminen missä tahansa muodossa on sinulle liikaa. Kun et enää jaksa. Koska myös aikuiset kiusaavat toisiaan.

Ei kiusata. Ollaan kavereita.

Kati Kaasalainen

koulukiusatun äiti, työpaikkakiusattu

kuntavaltuutettu SDP