Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten rokotuksissa tunteet valloillaan – Avin ja hallituksen sekoilu toivottavasti lisää rokotusintoa

Koronaviruspandemiasta on kärsitty jo 17 kuukautta. Edelleen kuitenkin koronatoimien hoidossa on sähläämistä.

Etelä-Suomen aluehallintoviranomainen päätti torstaina uusista rajoituksista Uudellamaalla, jotka hallitus sitten haukkui. Niitä oli edeltänyt hallituksen huoli ja toive, ettei rajoituksia kiristettäisi.

Aluehallintovirasto toimi kuitenkin toisin koronalukuihin (dataan) vedoten. Hallituksessa on unohdettu, kenellä valta on, ja sysätty vastuu muualle.

Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi rajataan jälleen lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Koko maassa 12–15-vuotiaiden rokotukset ovat käynnissä. Paikkakuntakohtaisia eroja toki on. Esimerkiksi Forssan seudulla koululaisten rokotukset ovat alkamassa.

Samaan aikaan rokotevastaiset tahot yrittävät estää ja vaikuttaa nuorten rokottamisintoon. Kouluille on lähetetty uhkausviestejä ja tiettävästi suunniteltu rokotuspisteiden häiritsemistä tai mielenilmauksia. Edesvastuutonta toimintaa.

Koronatartuntatilastot kertovat, kuka nyt sairastuu: pääasiassa rokottamattomat nuoret aikuiset ja nuoret, jotka pitäisi saada piikille. Näin esimerkiksi oppilaitokset ja koulut voitaisiin pitää auki, eikä opiskelu katkeaisi jatkuviin karanteeneihin, joita on luvassa, jo rokotukset eivät ole kunnossa. Samoin harrastustoiminta.

Lasten ja nuorten rokottamisesta on tieteellistä tietoa tarjolla. Varsin useat tekevät päätöksen kuitenkin tunteidensa vietävänä.

Yleisin empimisen syy ienee, että nuorilla korona esiintyy lievänä ja pelätään mahdollisia rokotuksen sivuvaikutuksia. Sillä ei tunnu olevan mitään vaikutusta, että koronarokotteita on jaettu maailmalla jo 4,47 miljardia annosta.

Yleensä myös haittavaikutukset esiintyvät ensimmäisten kuuden viikon aikana piikistä.

Koronapassi toimisi houkuttimena ottaa rokotus, koska se takaisi pääsyn harrastuksiin, matkoille ja esimerkiksi tauolla olleisiin kulttuuririentoihin. Passin kanssakin ollaan jo auttamattomasti myöhässä. Ikävä kyllä.

Jos aluehallintoviraston ja hallituksen viimeisimmästä sekoilusta voi sanoa jotain hyvää, ehkä rajoitukset lisäävät rokotusintoa. Näin koulut ja harrastukset voidaan pitää auki.