Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tytöt ja naiset jäävät hirmuhallinnon armoille

Kenellekään ei ole yllätys, miten brutaalisti ääri-islamilainen Taliban kohtelee naisia ja tyttöjä. Maassa oli vallassa vuosina 1996–2001 – nyt palautettu – islamilainen emiraatti, jolla oli totalitaarisia hirmuhallinnon piirteitä.

Syvin huoli omasta tulevaisuudestaan onkin nyt aivan tavallisilla afganistanilaisilla ja erityisesti naisilla. Menneeksi luultu painajainen on palannut.

Kabulin lentokenttä on kaaoksessa. Se ei kuitenkaan ole nyt olennaisinta, kuten ei sekään, että Suomessa kannetaan ymmärrettävää huolta suomalaisten ja heitä Afganistanissa avustaneiden turvallisuudesta. Tilanne on vielä erittäin epäselvä ja juuri siksi niin pelottava.

Kosto ja pelko ovat Talibanin toiminnan perustaa.

Afganistan ja afganistanilaiset on sysätty oman onnensa nojaan ja karmealla tavalla jopa kuoleman porteille.

Kansainvälisen yhteisön avuttomuus ja samalla vastuuttomuus on käsin kosketeltavaa. Vuosikymmenten kansainvälinen, laaja ja erittäin kallis tekohengitys haihtui savuna ilmaan yhdessä yössä.

Näin kävi, kun Yhdysvallat ilmoitti ”saavuttaneensa tavoitteensa” Afganistanissa. Suurvallan tavoitteet ovat vain sen omia. Oma lyhytnäköinen etu ja kansallinen itsekkyys määräävät.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen Afganistanin operaatiolla oli tarkoitus. Ääri-islamilaiselta terrorismilta piti kitkeä juuret.

Nyt uusi ja aikaisempaa vaarallisempi kasvualusta on valmis. Juuri sen järkyttävämpää lyhytnäköisyyttä ei voi kuvitella.

Uhkaavan humanitäärisen katastrofin mittasuhteet eivät ole vielä tiedossa. Ne hahmottuvat vasta, kun ensimmäisen vaiheen kuohunta on rauhoittunut.

Tilanteen epätoivoa kuvaa se, että katseet kääntyvät Talibanin johtoon. Ovatko sen maltti ja lupaukset vain silmänlumetta? Ovatko riehuvat asemiehet johtajiensa valvonnassa?

Afganistan on ”aina” ollut suurvaltapolitiikan pelinappula. Ulkopuoliset sekaantujat, kuten aikoinaan myös Neuvostoliitto, ovat joutuneet kerta toisensa jälkeen lähtemään maasta häntä koipien välissä. Sekasorto on jäänyt. Maalla ja sen asukkailla ei ole ollut mitään väliä. Nyt pitää olla.