Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Annetaanko valta "isoille" poliitikoille edelleen?

Hyviä mielipiteitä aluevaaleista FL:n tekstaripalstoilla 24.8. ja 25.8. nimimerkeiltä ”60”, ”Rahan tuhlausta”.

Äänestämättä jättäminenkin on kannanotto, mutta siinä on kuitenkin riski. Tätä isot puolueet ja kärkipoliitikot haluavatkin, koska he säilyttävät aina asemansa pienelläkin äänestysaktiivisuudella. Erityisen vahva asema on Hämeenlinnan kokoomuslaisilla ja demareilla. He pääsevät siihen aluevaltuustoonkin runsain määrin joka tapauksessa ja samoin kaikki maakunnan kansanedustajat. Onko se Forssan seudun asukkaiden etu?

Ei kansanedustaja/kunnanvaltuutettu kanna huolta esimerkiksi lastensuojelussa olevista lapsista tai sote-alan työntekijöiden työoloista ja/tai heidän kohtelustaan.

Siksi pitäisi saada ehdokkaiksi tavallisia ihmisiä varsinkin pieniltä alueilta, jopa ilman puoluetaustaa. Viidenkymmenenen henkilön (50) kannatus riittää ehdokkaaksi pääsemiseen (Vaalilaki 143 e §). Tammelassahan oli jo valitsijayhdistys MeTa ja uusi puoluekin LiikeNyt kuntavaaleissa.

Myös terveydenhuollon ja sosiaalialan rivityöntekijät olisivat kullanarvoisia tulevassa valtuustossa. Heidän kauttaan heikoimmat sote-asiakkaatkin tulisivat edes jotenkin kuulluiksi. Eikö julkinen sote ole tarkoitettu myös ja varsinkin heille? Hyväosaisemmilla ja kärkipoliitikoilla on aina hiukan enemmän vaihtoehtoja.

Erilaisilla järjestöillä olisi myös asiantuntemusta sotesta enemmän kuin ammattipoliitikoilla, niidenkin kannattaisi nimetä ehdokkaita.

Arvioisin, että jo muutama sata ääntä riittäisi sote-valtuustopaikkaan. Tosin alueilta pitäisi löytyä aktiivisuutta ja yhteishenkeä. Miksi tosiaan pitäisi antaa vallan pysyä aina samoilla naamoilla, kuten nimimerkki ”Rahan tuhlausta” ilmaisee?

Rafael Hellsten

julkisoikeuden opiskelija