Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikääntyvät suomalaiset tarvitsevat huolenpitoa

Koronakriisin vyöryessä päälle turvattiin ensimmäiseksi ikäihmisten henki ja terveys. Heidät on muistettava myös nyt.

Hyvinvointi on muutakin kuin palveluiden saatavuutta. Se on myös mahdollisuutta ihmisten tapaamiseen, läheisten ja muiden. Yksinäisyys jäytää aivan liian monen mieltä, nuoren ja vanhan.

Ikärakenteen muutos on vaikutuksiltaan läpitunkeva. Ei ole enää edes harvinaista, että yli 70-vuotiaiden osuus kunnan väestöstä on noin kolmannes.

Eläkeliiton kyselyssä juuri kukaan 60-vuotias ei ollut omasta mielestään vanhus. 80-vuotiaista vain pieni osa pitää itseään vanhoina! Ihminen on sen juuri sen ikäinen, millaiseksi itsensä tuntee.

Kunnilla, tulevilla hyvinvointialueilla ja palvelutuottajilla on edessään paisuva urakka. Ikääntyvät tarvitsevat hyvin monen tasoista huolenpitoa.

Projektien ja toimenpideohjelmien luvatussa maassa on laadittu runsaasti erilaisia ikäohjelmia, mutta ne jäävät tyhjiksi ilman käytännön toteutusta. Lähes jokaisella kunnalla lienee jo omansa.

Pienilläkin eleillä – ja rahoilla – on merkitystä. Kysymys on hyvin usein pelkästä arvostuksen osoituksesta. Pienikin panostus voi tuoda äärettömän hyviä tuloksia. Omaishoitajat tekevät niin arvokasta työtä, ettei sillä ole edes rahallisia mittareita.

Erittäin laaja kolmannen sektorin vapaaehtoistyö on hyvin tärkeää. Sen edellytysten pitää kuitenkin olla kunnossa.

Laitoshoidosta siirrytään yhä enemmän kotona asumisen tukemiseen. Se on käytännössä ainoa mahdollinen kehityssuunta. Laitoshoidon jatkuva alasajo ei saa kuitenkaan johtaa ylilyönteihin. Kotona asumisessakin tulee joskus vääjäämättä raja vastaan. Hoivakodeissa on pidettävä kiinni laadusta ja inhimillisyydestä.

Hoitajapula koskee vakavasti vanhustenhoitoa. Hoitoalan yleiset ongelmat kuten palkkausepäkohdat on käytävä läpi kiihkottomasti. Korjausliikkeillä on kiire. Alalla tarvitaan työvoimaa ja työntekijäkato pitää saada katkaistua.

Laki vanhusvaltuutetusta tuli voimaan elokuussa. Valtuutetun tehtävänä on edistää ikääntyneiden oikeuksien toteutumista. Työsarkaa riittää.