Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onnistuuko horros – Siilejä on velvollisuus ruokkia ja auttaa

Mennyt kesä oli haasteellinen siileille, kuten monille muillekin eläimille. Horrokseen vetäytyminen alkaa olla ajankohtaista muutaman viikon kuluessa, mutta kaikille siileille se ei ole mahdollista liian vähäisen painon, sairauksien, vammojen tai pesän puuttumisen vuoksi.

Siilin tulisi painaa vähintään 800grammaa täällä etelässä, että talvesta selviäminen olisi mahdollista. Sää on viilennyt ja lämpimänä pysyminen vie energiaa, samaan aikaan ravinto luonnosta vähenee. Tällä hetkellä painon pitäisi olla noin 500 grammaa.

Tukiruokinta tulee nyt tarpeeseen. Kissan märkäruokaa tai hyvin liotettua nappulaa voi tarjota. Ei kalaa tai maitotuotteita. Jos tapaat kovin pienen tai muuten huolta herättävän siilin, älä epäröi, vaan auta. Paikallaan makaava, yskivä, horjuen kävelevä tai selvästi loukkaantunut siili on toimitettava saamaan asiantunteva tarkistus ja tarvitsemansa hoito.

Huomioi tämä, siili on luonnonsuojelulailla rauhoitettu villieläin, eikä siilejä saa käsitellä tai ottaa talteen turhaan. Apua tarvitsevia on kuitenkin velvollisuus auttaa. Luonnonvaraista eläintä ei saa ottaa hoitoon ilman kokeneen tahon neuvoja ja opastusta.

Siilin sairauksien ym. ongelmien toteaminen ja hoito ei kokemattomalta onnistu ja hyvä tarkoitus kääntyy kärsimyksen tuottamiseksi. Ota apua tarvitseva laatikkoon jonka pohjalla on esim.pyyhe. Muista korkeat reunat ja hapen saanti.

Ota siili sisälle lämpimään ja rauhalliseen paikkaan. Laita pulloon niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee. Sujauta pullo sukkaan ettei siili polta itseään, tarkista ettei vuoda. Laatikossa on oltava tilaa myös väistyä pullon luota.

Pieni tilkka vettä ja märkäruokaa tarjolle. Viipymättä yhteys Eläinten pelastusrinki Koko Suomi, paikallinen eläinsuojeluyhdistys, Pk-esy ,Siili kiikarissa tai Forssan seudulla voit ottaa yhteyttä myös minuun. Autan sitten jatkotoimissa.

Jos haluat tarjota siilille talvipesän, ota ensin selvää sen vaatimuksista. esim. liian pieni mökki muodostuu pakkasissa kuoleman loukuksi.

Kiitos siilien ystäville!

Ilona Pirinen