Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seutuvoimaa nuorisovaltuustojen toimintaan – nuoret aidosti liikkeelle ja toimimaan

Forssan kaupunginvaltuusto käsitteli viime kokouksessaan 23. elokuuta valtuutettu Maija Krannin (vihr.) aloitetta nuorisovaltuuston vaikutusmahdollisuuksien lisäämisestä. Käsittelyn tuloksena aloite lähetettiin uudelleen valmisteluun. Ennen nuijan kopautusta seurasi kuitenkin vilkas keskustelu nuorten vaikutusmahdollisuuksista. Ja hyvä niin.

Kuntalaki velvoittaa kunnat nuorisovaltuustojen asettamiseen ja tarjoamaan sille mahdollisuuden vaikuttaa kunnan kaikkien toimielinten työhön. Forssan valtuustossa nousi esille kysymyksiä siitä, mikä tai missä nuorten paikka on kunnallisessa päätöksenteossa. Vastaus on hyvin yksiselitteinen, nuoria tarvitaan kaikkialla.

Tällä hetkellä “nuvan” edustaja löytyy sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan kokoonpanosta. Vaikka nuoret ovat kokemusasiantuntijoita koulumaailman ja oman vapaa-aikansa osalta, uskon, että valmiuksia muidenkin aihepiirien omaksumiseen löytyy.

Se, että nuorilta ei välttämättä löydy kokemusta tai asiantuntemusta tietyn toimielin aihepiiristä, ei ole peruste jättää nuvalaisia sieltä pois. Aina on mahdollisuus oppia. Saman oppimisen äärellä tänä syksynä on moni uusi aikuinen päättäjä.

Viime kuntavaalien ennätyksellisen matala äänestysprosentti ja Kuntaliiton tutkimuksessakin esiinnoussut kuntalaisten epäilevä suhtautuminen päättäjiin kertovat karua kieltään. Omalta osaltaan suhtautumista kunnalliseen päätöksentekoon ei myöskään kohota Forssan seudullakin nähnyt paikkajakojen “kunnallissekoilut”, joissa oma ja puolueen etu jyräsi äänestäjän tahdon.

On aika pohtia, miten negatiivinen kehitys saadaan käännettyä. Vastaus löytyy vaikuttamaan oppimisesta ja nuorisovaltuuston toiminnan vahvistamisesta.

Keskeistä on, että tulevaisuudessa nuorisovaltuustojen toiminta pystytään tekemään näkyväksi ja vaikuttavaksi kaikkien nuorten arjessa. Tällä hetkellä monessakaan kunnassa kunnon nuorisovaltuuston vaaleja ei voida käydä, sillä ehdokkaita ei löydy tarpeeksi.

Olisikin tärkeää löytää vastauksia siihen, miten ehdokkaita houkutellaan, miten nuvan vaalit järjestetään ja mitä voisi olla 2020-luvun nuorisovaltuustojen toiminta, joka aidosti saa nuoret liikkeelle.

Tässä koko seudullamme olisi yhteistyön paikka. Millainen olisi Forssan seutukunnan malli nuorisovaltuustojen toiminnasta ja sen toiminnan ohjauksesta?

Seudun nuvien samankaltaiset toimintaperiaatteet ja -käytännöt avaisivat mahdollisuudet nuorten seudulliseen yhteistyöhön. Se puolestaan voisi kasvattaa päättäjäsukupolven, joka pystyisi keskustelemaan aidosti seudun mahdollisuuksista ilman lymyilyä kuntien vaakunoiden takana.

Ja vaikuttamismahdollisuuksista puheen ollen. Forssan Lehden lyhyissä (FL 4.9.) nimimerkki “Pettynyt” kysyi, jyrättiinkö minut oman puolueeni sisäisessä paikkajaossa. En koe näin tapahtuneen, sillä maakunnalliset luottamuspaikat sekä kaupunginhallitus ja sen edustajuus sivistyslautakunnassa tarjoavat hyvän “pelipaikan” päätöksentekoon.

Lotta Saarenmaa

Kaupunginvaltuutettu, kh:n jäsen (kok.)

Aineenopettaja