Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yöt viilenevät, löytöeläinkodit ruuhkautuvat

Talven lähestyessä löytöeläinkodit täyttyvät kodittomista kissoista, joiden kohtalona on ollut tulla hylätyksi tai syntyä kissapopulaatioon.

Tutkimuksien perusteella on arvioitu, että Suomessa on lähes 20 000 koditonta ja hädänalaista kissaa. Nyt alkavatkin olla viime hetket kiinnittää tarkempaa huomiota siihen vapaasti ulkoilevaan kissaan, jonka huomasit ensimmäisiä kertoja pihapiirissäsi kevään kääntyessä kesään.

Jo vuonna 2019 julkaistussa Kissojen hyvinvointi Suomessa -raportissa vakavimmiksi kissoja koskeviksi eläinsuojelullisiksi ongelmiksi määriteltiin vapaasti lisääntyvät kissat, kissapopulaatiot ja hylätyt kissat.

Nämä kolme ongelmaa pitkälti ovat syitä ja seuraamuksia toisistaan ja niiden ennaltaehkäisemiseksi tehtävä työ vie aikansa, eikä poista, ainakaan toistaiseksi, epäsuotuisissa oloissa elävien eläinten avun tarvetta.

Kodittoman kissan elämä on tarpeetonta taistelua jokaisena päivänä ruuan ja suojan löytämiseksi. Pihapiirissä liikkuvien kissojen ruokkimisella tarkoitetaan hyvää, mutta usein sillä pahennetaan käsillä olevaa ongelmaa.

Luonnollisesti kissa jää alueelle, josta saa helposti syötävää ja ruoka mahdollisesti houkuttaa paikalle muitakin kissoja, myös niitä, joilla on rakastava koti jossakin, mutta jotka syystä tai toisesta jäävät ruokintapaikalle.

Kissapopulaatiot eivät olekaan vain syrjäseutujen ongelma, taajamassa sellaisen havaitseminen on vain haastavampaa.

Kissan loukuttaminen ei ole vapaana ulkoilevien kissojen omistajien kiusaamista. Löytöeläinkotien vapaaehtoiset pyrkivät selvittämään onko kissalla kotia, vaikkei kissalta sirua löytyisikään, ja kissat ovat omistajiensa haettavissa löytöeläinkodista. Lähes 75 prosenttia loukutetuista kissoista todetaan kodittomiksi ja valitettavasti näistä osa jo niin sairaiksi ja villiintyneiksi, etteivät ne voi enää siirtyä kotia etsivien joukkoon.

Auta ajoissa! Jos olet huolissasi vapaana ulkoilevasta kissasta etkä tiedä kuinka toimisit tilanteessa, ota rohkeasti yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen tilanteen ratkaisemiseksi. Me Jokioisten Eläinsuojeluyhdistyksessä emme tuomitse – me autamme ihmisiä ja eläimiä.

Katja Pouta

Jokioisten Eläinsuojeluyhdistys, hallituksen jäsen