Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hongola Harvest keräsi yli tuhat kävijää

Suurenmoiseksi yleisömenestykseksi osoittautui Honkolan kartanossa järjestetty Hongola Harvest -sadonkorjuutapahtuma. Kävijöitä oli yli tuhat. Se oli uusien omistajien ensimmäinen tapahtuma, joka houkutteli sekä paikallisia että muualta tulleita.

Nykyiset omistajat Robert ja Charlotta Furuhjelm ovat vuodesta 2016 alkaen kunnostaneet kartanon rakennuskantaa. Kartanossa on kautta aikojen ollut paljon eri käyttötarkoituksiin käytettyjä kiinteistöjä. Osa niistä on käynyt tarpeettomiksi. Osa on säilynyt rapaistuneina, joten korjausurakkaa on riittänyt.

Kartanon historiallisesti arvokas päärakennus tuhoutui tulipalossa v. 1972. Siitä lähtien päärakennuksena toimi kivimuuriksi kutsuttu rakennus. jota emännöi viime vuonna kuollut Christine Furuhjelm. Uudet omistajat, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla kunnostivat entisen pappilan toiseksi asunnokseen.

Aiemmin Honkolassa oli yksi Suomen suurimmista lypsykarjoista. Uusi omistaja luopui lypsylehmistä ja on keskittynyt lihantuotantoon. Rotu on Black Agnus. Samalla tila siirtyi luomutilaksi. Lähes 400 hehtaarin pelloilla käyskentelevät mustat emolehmät, vasikat ja sonnit. ”Traktorin munia” eli valkoisin tai harmaisiin muovikääreisiin käärittyjä rehupaaleja on maisemassa paljon. Karjalle kunnostettiin ja uudistettiin entinen navetta.

Aiempi navetta kartanon pihapiirissä on kunnostettu juhla- ja tapahtumatiloiksi. Sieltä on myös lihan myyntipiste. Hongola Gårdin lihaa myydään myös oman verkkokaupan kautta. Karjaa teurastetaan vain kysynnän mukaan.

Lauantaisessa sadonkorjuutapahtumassa kävijöiden määrä yllätti järjestäjät. Lihapihvit Burger Barnissa loppuivat tunti ennen päättymisaikaa. Paikalla oli kartanon omien tuotteiden lisäksi myös lähialueiden tuottajia: Urjalasta olivat ainakin Pakkasen luomutila, Hirvosten hunajat, Paijan tilateurastamo ja Koskenrannan luomulammastila.

Osa kävijöistä ei ollut huomannut, että Markku Aremon valmistamalle lounaalle piti ilmoittautua etukäteen. Oppaat esittelivät kartanoa, traktorin kyytiin pääsi ja myös paikallisten lasitaiteilijoiden töitä oli esillä. Mukana oli paljon lapsiperheitä ja etenkin lapsia kiinnostivat eläimet.

Musiikkia tarjosi naapurikylästä Kehrolta kotoisin olevan Vesa Kaartisen kipparoima Kehro, jonka toinen vinyyli-LP on omistettu kylässä toimineelle Jalousie-tanssiorkesterille.

Hongola Gård aikoo tehdä syksyisestä sadonkorjuujuhlasta vuosittaisen tapahtuman. Erinomainen idea, jonka sekä paikalliset että laajalta alueelta muualta tulleet kokivat mielenkiintoiseksi ja tarpeelliseksi. Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija.