Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakkaudesta vai muuten vain – Hevonen on arvaamaton ja saattaa potkaista tai purra

Nyt, kun on menossa tämä hevosviikko, niin saanko kertoa yhden tositapahtuman vuodelta 1952? Olin silloin 17 vuotta täyttänyt nuorukainen ja tehnyt pellonraivaustyötä hevosta apuna käyttäen.

Kotitilalleni oli raivattu uutta suoperäistä peltoa, jossa oli viljelty viimekesänä kauraa. Sato jäi huonoksi uudella rahkapitoisella pellolla. Maa oli suoperäistä ja siten hapanta, joka tarvitsi savea, taikka runsaasti kalkkia happamuuden poistamiseksi.

Päätettiin pitää saveustalkoot, joihin kutsuttiin naapureita hevosen ja reen kanssa. Tietenkin minä ja isä osallistuimme omalla hevosellamme saven ajoon.

Apuun oli kutsuttu Jokioisten keskustassa asuva minua vuoden vanhempi Tauno jalkamieheksi ja auttamaan kuormanteossa. Tauno oli koulukaverini ja hänen, kuten minunkin, koulu oli jo päättynyt ja hänkin oli työn tarpeessa. Iltoja liikuimme yhdessä lättähattuinemme.

Meidän hevosemme Hupi oli vähän arvaamaton. Se pyrki minuakin näykkimään hampaineen ja olisi ehkä purrutkin, mutta minä osasin varoa.

Huomaamattani Tauno pääsi silittelemään ja puhuttelemaan hevosta, joka oli vieraalle vihainen. Ennen, kuin ehdin tehdä mitään hevonen otti Taunoa puseronrintamuksesta hampailla kiinni, nosti ilmaan ja ravisteli. Kun huomasin ja ärjäisin niin se päästi otteensa.

Taunon rinnassa näkyi myöhemmin katsellessa pahan näköiset hampaanjäljet, mutta pusero ja allaolevat vaatteet kestivät ja estivät isomman vahingon syntymisen.

Halusin kertoa tämän siksi, että kaikki tietäisivät, että hevonen saattaa olla myös arvaamaton ja puraista taikka potkaista.

Erkki Kaakinen