Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Ainahan on maksettava, eikös juu – Velka on veli otettaessa mutta veljenpoika maksettaessa

”Velka on veli otettaessa mutta veljenpoika maksettaessa” sanoo vanha kansanviisaus missä lienee totta ainakin toinen puoli Suomen velkaantuessa yhä enemmän ja enemmän eikä minkäänmoisia merkkejä ole näköpiirissä velalla elämisen lopettamiseksi saati sitten sen jarruttamiseksi?

Kansanedustajiemme eduskunnan kyselytuntien kyselyissä on tuon tuossakin viitattu asiassa kuin asiassa ”näin muun muassa Ruotsissa on tehty” mutta siihenpä kyselyt ovat pääasiallisesti jääneet pelkiksi sanan helinöiksi johtamatta yhtikäs mihinkään konkreettiseen parannukseen maamme talouden velkasuhteen jarruttamiseksi BKT:hen verrattuna.

Suomen velkaantumisvauhti on ollut hurjaakin hurjempaa sen ollessa vuonna 1945 noin 144 miljoonaa euroa eli 58,7% BKT:hen suhteutettuna. 1970-luku oli velan suhteen kulta-aikaa, alle 10 % vuotuisilla velkavastuilla velan määrän ollessa alimmillaan 1974 jolloin velkaa oli 451 miljoonaa euroa mikä vastasi 3,0 % BKT:stä. Vuonna 2020 velkaa oli 124033 miljoonaa euroa eli 53,1 % BKT:hen suhteutettuna. ( Lähde: Valtiontalouden tarkastusvirasto ).

Valtionvarainministeriön uudessa budjettikirjassa velkaa otetaan lisää huimat noin 6,7 miljardia euroa joka jo nyt lähentelee 133 miljardia euroa (130 000 miljoonaa) mikä tuota pikaa johtaa 60% velkaantumiseen BKT:hen verrattuna jota pidettäneen jonkinmoisena rajana uhkana Suomen joutuminen ”EU:n tarkkailuluokalle” pulpettikavereinaan muun muassa Kreikka.

Mistä Suomen jatkuva ja hallitsematon velkaantuminen johtuu lienee vähintäänkin miljoonan taalan kysymys. Ei liene kenellekään kovin vaikeata todeta, jotta Suomen valtio lippoamalla lippoaa rahaa jos jonkinmoisina avustuksina, tukina ja jopa lahjoituksina jos jonkinmoisiin projekteihin ympäri maailmaa. Nämä eivät käsittääkseni ole tuottaneet meille ensimmäistäkään euroa päinvastaisista lupailuista ja puheista huolimatta esimerkkinä vaikkapa Kreikan ”lainat”, joka piti olla silloisen valtionvarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) mukaan ”hyvä bussines!”

Suomen hallintokoneisto on roimasti ylimitoitettu verrattuna muihin Pohjoismaihin sekä kallis Tsaarinaikainen byrokratia josta hyvinkin puolet joutaisi jalkauttaa pois ja ihan oikeisiin töihin korvaamaan huutavaa työvoimavajetta!

EU:n ja muihin isoihin pöytiin saa joo joo -miehenä istumapaikan mutta se maksaa maltaita se!

Raimo Rönkkö

Somero