Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luvassa liukkautta jalankulkijoille – Kauppakadun jalkakäytävät jäivät remontissa huomioimatta

Kauppakatu sai uuden päällysteen, hienosti erotetut pysäköintipaikat, uusia liikennemerkkejä ja katujen nimikylttejä, mutta mikä jäi huomaamatta suunnitelmaa tehtäessä?

Ne on hienon päällysteen saaneet jalkakäytävät, joihin osasta rakennuksien syöksytorvista virtaavat rakennusten kattojen sade- ja kastevedet (=hulevedet) suoraan kävelijän kulkureitille.

Lämpimän sään aikana vedet virtaavat kadun pinnalla, mutta kun syksyiset ja keväiset sään vaihtelut tulevat pakkasineen, vesi jäätyy ja kadun pinta tulee liukkaaksi.

Näissä jäätyneissä kadun kohdissa voi olla suuri vaara tavallisen kadulla kulkijan liukastua, kaatua ja jopa vammautua.

Eipä olisi suuri työ ollut tehdä pieniä uria jalkakäytävän poikki, jotta vesi olisi valunut ajoradan sadekaivoihin. Vai pitäisikö kiinteistöjen omistajien ohjata vedet kokonaan pois kadun suunnasta?

Joistakin kiintestöistä ko. vesiä on pyritty johtamaan pois jalkakäytäviltä ja osassa on asialliset toiminnot. Hämmästyttävin näky on kadun loppupään eräässä rakennuksessa tehty putkiviritys jossa myös pihan puoleisten kattojen hulevedet on ohjattu jalkakäytävälle!

MMH