Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Petoraudoista ja vieraslajeista – laittomien pyydysten hävittäminen jokamiehen oikeuksiin

Lyhyesti teemasta, jossa projektipäällikkö Krüger kirjoittaa (FL 15.9.) pienpetoraudoista, joiden käytön kritisointi sai alkunsa nämä käpäliinsä saaneista karhuista ja joka on johtanut keskustelun ansarautojen kokonaan kieltämisen suuntaan.

Karhun-, suden-, ketun- ym. suurempien nisäkkäiden rautojen kuten myrkyn käytön kielto on jo onneksi tapahtunutkin. Oikein sen sijaan on, että kaikin keinoin pitäisi yrittää hävittää Suomen luonnosta vieraat tulokkaat supikoira ja minkki.

Tähän pitää sallia myös rautojen käyttö, tietyin edellytyksin, joihin kuuluu mm. rautojen suojakotelon tai häkin ympärille asentaminen. Samoin, vaikka rautojen pitäisikin toimia heti tappavasti, myös näiden päivittäinen kontrollointi, vaikka tämä nostaisikin kustannuksia „valtavasti“, kuten Krüger mainitsee kirjoittaen samassa yhteydessä kuitenkin välttämättömästä luonnonsuojelutyöstä.

Sellaisesta jo puheen ollen voisi myös mainita merimetsot, valkoposkihanhet ja räjähdysmäisesti lisääntyneet naakat, jotka valtaavat pesäkoloja mm. uuttukyyhkyiltä, mutta se on jo toinen asia.

Ansapyytäjän kunnia-asian pitäisi Krügerin mukaan olla ansarautojen asianmukainen käyttö ja tähän voisi lukea myös, että metsästäjä tarkastaisi muidenkin asettamien pyydyksien asianmukaisuuden.

Luottamus on hyvä, mutta kontrolli on parempi. Eläinsuojeluvalvojan oikeudet on Suomessa rajoitettu likimain nollaan jo vuosia sitten mutta ansojen tarkistaminen kuuluu myös metsästyksenvartijan tehtäviin.

Ennen kuin rautoihin osuu lapsien sormet tai koirien ja kissojen käpälät pitäisi myös saada jokamiehen oikeuksiin sen suuremmatta byrokratiatta hävittää tarvittaessa laittomat pyydykset. Avoimien rautojen tunnistaminen ei ole tiedettä kenellekään.

Karhujen käpälissä esiintyneet raudat viittaavat siihen, että kyseessä on ollut nimenomaan tällaiset. Näitä, kuten ketun- ja piisaminrautoja löytyy vielä metsästäjien vanhoista varastoista tuhansittain eikä uusien hankkiminenkaan ole sen suurempi ongelma.

Raudat pitäisi myös merkitä, jotta niiden asettaja tarvittaessa löytyy, tällainen toimii jo vuosikymmeniä kalastusvälineiden suhteen.

Mitä vahinkoeläinten pyyntiin vielä tulee, siitä pitäisi poistaa lopultakin siinä edelleen kummittelevat kärpät ja ansarautojen laukeaminen säätää niin jäykälle, että niihin ei myöskään osu lumikot.

Näätä on myös elänyt tasapainossa muun luonnon kanssa vuosituhansia. Minkin rautoihin voisi teoriassa mennä myös vesikot, mutta nämä on tämä vieraslaji hävittänyt jo sukupuuttoon.

Simo Salomaa

Ennen muinoin ammattiriistanhoitaja, eläinsuojeluvalvoja koko valtakunnan alueella ja metsästyksenvartija