Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kukas sinä olet?"– Ajatuksia muistisairaan kohtaamisesta

”Kukas sinä olet?”, kysyi Pekka vaimoltaan, jonka kanssa oli viettänyt yhteiseloa yli 50 vuotta, kasvattanut kaksi lasta ja tullut myös isovanhemmaksi.

Muistisairauksien yleistymisen myötä nämä tilanteet tulevat tutuiksi liian monelle puolisolle, lapselle ja lapsenlapselle. Ne aluksi pysäyttävät, tuntuvat tosi pahalta ja vasta ajan myötä niihin tottuu, jos silloinkaan.

Muistissa on meidän identiteetti ja ne muistot, jotka ovat muokanneet meistä sen ihmisen, joka olemme tänään. Muistisairaus syö hiljalleen pois näitä muistoja ja muuttaa sairastuneen persoonaa.

Hyppää hetkeksi muistisairaan maailmaan. Et ehkä tiedä missä olet tai ympäristö tuntuu muuttuvan jatkuvasti. Et tunne ihmisiä joita ympärilläsi on. Jokainen ihmiskohtaaminen voi olla uusi. Tuntuu että ihmiset eivät ymmärrä sinua, vaikka sinulla saattaa olla suuri huoli jostain asiasta. Ja se kiukuttaa kun sinua ei ymmärretä.

Hammastakin särkee, mutta kukaan ei ymmärrä sitä vaikka yritän siitä kertoa. Olen vihainen kun sattuu. Tuntuisi hyvältä kun joku halaisi tai pitäisi kädestä kiinni.

Vuorovaikutus muistisairaan kanssa on haastavaa, jokaisen sairastuneen kanssa täytyy opetella oma yksilöllinen ”kieli”, koska sairaus vaikuttaa kykyyn kommunikoida sekä kykyyn ymmärtää muiden sekä ympäristön viestintää.

Yksi ratkaisukeinoista muistisairaan kanssa kommunikointiin on tuntea tämän elämänhistoria. Missä sairastunut on työskennellyt, mitä harrastuksia on ollut ja mikä on ollut lempimusiikkia.

Elämänhistoriasta löytyy usein vastauksia haastavaan käytökseen sekä apukeinoja sairaan aktivoimiseen. Tämä johtuu siitä, että sairaus vie sairastuneen takaisin nuoruuteen ja lapsuuteen ja sen ajan tärkeät asiat ja ihmissuhteet nousevat sairauden edetessä pintaan.

Anna sairastuneelle aikaa, ole kärsivällinen. Ja vaikka sama tarina tulisi kuultua monta kertaa uudestaan, niin se voi olla sairastuneelle hyvin tärkeää saada kerrottua. Ja mikä tärkeintä, anna aikaa myös itsellesi.

Elisa Saukko

Kanta-Hämeen Muistiaktiivit