Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi sai hakemansa, mutta iloon ei ole aihetta

Hämeenlinnassa ei löydetty ratkaisua Afganistanin pattitilanteeseen. Keskustelu jatkuu muilla areenoilla, mutta helppoja poppakonsteja on turha odottaa.

Hämeenlinna toimi viime viikolla tärkeän keskustelun näyttämönä, kun EU-ulkoministerit kokoontuivat Vanajanlinnaan puimaan Afganistanin tilannetta ja muita ajankohtaisia asioita.

Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) isännöimässä tilaisuudessa ilmeet ja äänenpainot olivat vakavia.

Afganistanin tilanne on harvinaisen vaikea eikä helppoja ratkaisuja ole näköpiirissä. Uhkakuvana on tilanteen kärjistyminen ennen pitkää Talebanin ja sitä vastustavien muiden islamilaisten terroristiryhmien välillä.

Odotettavissa on myös pakolaisten tulva, jota Valko-Venäjä vielä lietsoo.

Koko kansainvälinen yhteisö tarvitaan ratkomaan ongelmaa ja sen seurauksia.

Vanajanlinnan kokouksen yhteydessä laajan haastattelun Lännen Median lehdille antanut Haavisto katsoo, että Suomi sai Kabulin lentokenttäoperaatiosta sen mitä hakikin.

Kokeneen neuvottelijan taidoille oli tarvetta, kun Suomi evakuoi kansalaisiaan elokuun lopulla turvaan Afganistanista. Haavisto paljasti löytäneensä kovassa paikassa yhteyden Talebaniin, joka lopulta päästi suomalaisbussit tiesulkunsa läpi lentokentälle.

Kaikkiaan Suomi toi Afganistanista 414 henkilöä. Lennoilla tuli myös jonkin verran amerikkalaisia, irlantilaisia ja islantilaisia.

Kaikki halukkaat eivät Suomen lennoille mahtuneet. Haaviston mukaan yhteydenottoja tuli noin 8 000, ja valtioneuvosto joutui rajaamaan evakuoituja.

Joukossa oli myös lapsia. Piintyneen poliitikonkin sydämessä värähti, kun hän kuuli nuorimman evakuoidun olleen vain 18 päivän ikäinen. Haavisto paljasti haastattelussa, että se meni tunteisiin.

Afganistanissa on vielä joitakin kymmeniä ihmisiä, jotka Suomi haluaa saada alueelta turvaan.

Unohtaa ei sovi myöskään paikallisia, jotka kärsivät myös kansainvälisen yhteisön asettamista sanktioista.

Maa on rahoittanut suuren osan julkisista menoistaan kansainvälisillä avustuksilla. Niiden loppuessa Afganistania uhkaa elintarvikepula ja nälänhätä.