Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talouskasvu tulee nostamaan maapallon ilmakehän lämpöä

Ihmiskunnan toiminta on merkittävä syy maapallon ilmaston lämpenemiselle. Asiasta on tuskin kukaan eri mieltä. Siitä, miten lämpenemistä voitaisiin estää tai edes hillitä, on monia mielipiteitä. Toistaiseksi ihmiskunnalla ei ole asian suhteen mitään yhteistä ratkaisumallia eikä sellaista ole näköpiirissäkään.

Tavaroiden ja palvelujen tuottamiseen tarvitaan aina energiaa. Energia tuotetaan nykyään maailmassa suurimmaksi osaksi fossiilisilla polttoaineilla. Tuuli- ja aurinkoenergiaa on kyllä lisätty merkittävästi. Samanaikaisesti energia tarve on kuitenkin lisääntynyt samassa suhteessa, joten fossiilisten polttoaineiden käytössä ei ole määrällisesti tapahtunut oleellisia muutoksia, eikä näillä näkymin maailman laajuisesti tule tapahtumaankaan. Hiilinielut taas vähenevät, kun sademetsät otetaan taloudelliseen käyttöön.

Kaikkialla tavoitellaan voimakkaampaa talouskasvua, mikä tarkoittaa enemmän tavaroita ja palveluja, eli siis enemmän energiaa. Elämme maailmassa, jossa uskotaan talouskasvun voivan olla ikuista. Tähän mielikuvaan on vaikea soveltaa hiilineutraalia yhteiskuntaa. Talouskasvuhan tarkoittaa aina päästöjen lisääntymistä.

Nykytietämyksellä näyttää enemmänkin varmalta, että maapallon ilmasto lämpenee lähimpien vuosisatojen aikana niin, että jäätiköiden sulaminen aiheuttaa valtamerien vedenpinnan nousun useimmilla kymmenillä senteillä. Tähän ihmiskunta voi ja tulee varautua.

Ei ilmaston lämpeneminen merkitse maailmanloppua. Elinolosuhteet ovat maapallolla muuttuneet jatkuvasti ja tulevat muuttumaan. Näihin muutoksiin meidän tulee vain sopeutua. Voimme kuitenkin monin tavoin vaikuttaa elinolosuhteidemme viihtyvyyteen. Toimikaamme siten.

Ralf Nordström

Tammela