Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän oppositio oli taas vailla mahdollisuuksia

Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman vaalien tulos oli maanantaina laskennan edetessä enemmän kuin odotettu. Venäjän kansa on puhunut sillä yhdellä ainoalla äänellä, joka sille on sallittu.

Presidentti Vladimir Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä säilyttää valta-asemansa 450-paikkaisessa alahuoneessa. Ääniosuus oli ilmeisesti vähän putoamassa, mikä olisi arvovaltatappio maan vallanpitäjälle.

Oppositio on Venäjällä olemassa, mutta sillä ei ole sellaista muotoa, saati sanavaltaa, jotta se pääsisi aidosti vaikuttamaan venäläiseen politiikkaan. Nyt oli enemmänkin kysyttävä: alkaako Putinin hallinnon uskottavuus lopultakin murentua? Vastaus on venäläiseen tapaan: kyllä ja ei.

Opposition ainoaksi mahdollisuudeksi on jäänyt tuoda julki todisteita vaalivilpistä.

Duuman vaaleja on voinut pitää harvinaisen härskillä tavalla vilpillisinä. Venäläisestä katsantokannasta systeemi kuitenkin on se mikä on ja venäläiset toimivat sen mukaisesti.

Ei ole mitenkään tavatonta, että vaalivilppiin ovat syyllisiä vaaliviranomaiset. Suomessa se olisi kaamea skandaali, mutta ei Venäjällä. Tästä juontuu Venäjän vaalien suurin heikkous. Kyynisyys on ollut käsin kosketeltavaa, koska tulos on ollut etukäteen selvä. Miksi äänestää, jos voittaja on jo tiedossa.

Sähköinen äänestäminen on oma lukunsa. Sen edessä vaalitarkkailijatkin ovat joutuneet nostamaan kätensä pystyyn.

Presidentti Putinin hallinnolle vaalit on tilaisuus osoittaa, että kansa pääsee sanomaan sanansa, mikä kanavoi protestoinnin hallittavissa olevaan muotoon.

Kommunistipuolue jatkaa toiseksi suurimpana ja jonkin verran vahvistuneena. Opposition taktiikka onnistui tässä ilmeisesti ainakin osittain. Telkien taakse suljetun Aleksei Navalnyin liike suositteli – omien ehdokkaiden puutteessa – ihmisiä äänestämään kommunisteja.

Punalippuja heiluttavat vanhat kommunistit ovat olleet nyky-Venäjällä kuin Putinia pönkittäviä kaikuja entisestä Neuvostoliitosta. Nykykommunistit käyttävät taitavasti sosiaalista mediaa (Yle 19.9.) ja saattavatkin olla aikaisempaa pahempi piikki Putinin lihassa.