Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verotuksella riittää jo hyvissä ajoin keventäjiä

Sanna Marinin (sd.) hallituksen kausi on ehtinyt vasta puoliväliinsä, kun on jo alkanut näkyä merkkejä seuraavien eduskuntavaalien lähestymisestä.

Elinkeinoelämän merkittävä edunvalvoja, Keskuskauppakamari avasi keskiviikkona verokeskustelun vaatimalla ensi vaalikaudella kahden miljardin euron kevennyksiä ansiotuloverotukseen. Esitys menee kohisten ohi niin kokoomuksen kuin perussuomalaistenkin tähänastisista kannanotoista.

Avaus oli taitavasti pedattu, koska siihen tarttui välittömästi maan istuvan hallituksen valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Saarikko meni vastauksessaan jopa Keskuskauppakamarin esittämää veroalea pidemmälle: asiassa ei olisi välttämätöntä odottaa edes hallituksen vaihtumista.

Nykyhallitus ei kokonaisuudessaan taida asialle lämmetä, vaan tunteet saattavat paremminkin kuumentua.

Ensimmäiseksi Saarikon kannanoton ehti tyrmäämään vasemmistoliiton Li Andersson: Ei tule kuuloonkaan. Andersson äimisteli yhteisöpalvelu Twitterissä valtiovarainministeriä, joka on ajamassa verokevennyksiä noususuhdanteessa.

Keskusta näyttää ilmoittautuvan jo nyt mukaan kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa suomalalaisten tuloveroja alentavaan hallitukseen.

Puolueensa puheenjohtajan äänellä, ei niinkään valtiovarainministerinä esiintyvä Saarikko pelaa keskustalaisittain kylmän viileästi kaksilla tai kenties useammillakin korteilla. Laitaoikeiston flirttiin on nyt enemmän kuin houkuttelevaa tarttua.

Veroalevaatimukset tulkitaan niihin nuivasti suhtautuvan punaviherhallituksen aikana oikeistohallituksen haikailuksi. Näin nytkin.

Lisäksi suomalaisille on myyty vähän eri nimellä yhtä samankaltaista haittaveroihin perustuvaa verouudistusta. Vihreät puhuu vihreästä ja kokoomuksen värisävy on sinivihreä.

Värillä ei ole varsinaisesti väliä. Verot on tavalla tai toisella kerättävä vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeenkin.

Muuten: tuloverotusta on kevennettävä ja ihmisiä kannustettava työntekoon ja kouluttautumaan tarvittaessa uusille, etenkin pahenevasta työvoimapulasta kärsiville aloille.