Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karavaanareille EI Mäkilammille, Kyllä Prisman asvaltille

Jäitä hattuun niille, ketkä meinaavat matkailuvaunujen ja autojen pysäköintipaikkaa Mäkilammille. Olin aikoinaan kolme nelivuotiskautta Forssan matkailulautakunnan puheenjohtajana, ja kaikilla kausilla suuri yleisö toivoi Mäkilammin ottamista matkailukäyttöön. Matkailulautakunnassa ja kaupunginhallituksessa asia oli myös usein esillä ja päätettiin, että Mäkilammi ja ympäristö pidetään Forssan oman väen virkistysalueena. Se päätös on pitänyt ainakin tähän asti.

Teimme useita esityksiä matkailijoiden vastaanottopaikoista, mutta aina esitys tyrmättiin: ”Ei ole rahaa”. Ainoa pieni lohtu oli, kun monena kesänä pidettiin auki ammattikoulun oppilasasuntolaa matkailijoiden majoituspaikkana.

Silloinkin esteenä oli pohjavesialue, jonka saastuttamista pelättiin ja siksi päätös oli aina kielteinen. Silloin vaihtoehtona oli myös Kaikulasta Hämeenlinnaan päin nousun jälkeen olevaa mäkeä Cumuluksen kohdalla ja siitä eteenpäin hyvänä paikkana, mutta siihenkään ei samoista syistä lämmetty.

Jo silloin ajateltiin, että ei vaunujen ja autojen WC säiliöiden tyhjennyspaikoista ja yön nukkumisen jälkeen jää paljon rahaa paikkakunnalle. Matkailijoille olisi tarvittu muutakin houkutinta. Edes jääkaapin täyttöpaikka olisi pitänyt tien vierestä löytyä.

Kallistun enemmän Prisman asvaltoidun pihan ottamisesta kokeilumielessä käyttöön. Isolle pihalle, ainakin vähän laajennettuna mahtuisi helposti 100 matkailuautoa ja vaunua yöpymään. Samalla saisi kyseinen kauppa, alueen kauppiaat ja ravintolat paljon asiakkaita yöpyvistä matkailjoista. Investointiin pitäisi siinäkin löytyä rahaa, mutta ei taida olla pohjaveden saastumisvaaraa.

Ihan lähellä ei ole vastaavia matkailijoiden palvelupisteitä, joten Tervetuloa matkailijat!

Erkki Kaakinen