Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kielipolitiikka kansalaisten vastuulla! Maamme kielipolitiikka on täysin RKP:n sanelemaa

Keskustelussa suomen kielen asemasta ja kansalaisten kielivarannon kuihtumisesta on suurimmaksi uhaksi nostettu englannin kielen ”ylivalta”. Poliittiselta taholta eikä opetusalan suunnaltakaan ole kuitenkaan tehty konkreettisia aloitteita epäkohtien korjaamiseksi.

Miksi suomalaiset ovat jäämässä vain kahden kielen, englannin ja suomen varaan, johtuu vuoden 1968 peruskoululaista. Sen seurauksena maamme menestymisen kannalta keskeisten kielten, saksan, ranskan ja venäjän taito on hiipunut oppikoulua käyneiden ikäluokkien poistuessa työmarkkinoilta.

Maamme kielipolitiikka on täysin RKP:n sanelemaa. Se näkyy hallituksen halusta palauttaa ruotsin yo-kirjoitus pakolliseksi ja kansalliskielistrategian tukemisesta 200 000 euron lisämäärärahalla. Tämän hankkeen tehtävänähän on vain ruotsin kielen aseman vahvistaminen.

Suomen kielen puolustajaa on turha haikailla eduskunnasta tai yhdestäkään puolueesta, sillä ne ovat kielipoliittisesti täysin RKP:n talutusnuorassa. Siksi korjausliike on kansalaisten itsensä tehtävä. Sen käynnistämiseksi on saatava viriämään asiapohjainen keskustelu kielilainsäädännön päivittämisestä nykypäivän tarpeisiin.

Keskustelun pohjalta tulee laatia toimintastrategia vuoden 2023 eduskuntavaaleja silmällä pitäen. Tavoitteena on saada eduskuntaan vankka suomenmielinen enemmistö, joka on valmis perkaamaan koko kielilainsäädännön alkaen perustuslain 17 pykälästä, jolla Suomi määrättiin hallinnollisesti kaksikieliseksi. Pohtikaapa sitä!

Paul Betcke

Yksikielisen Suomen puolesta -yhdistyksen puheenjohtaja