Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teemme ilmaistöitä missä meitä ennen palveltiin – Itsepalvelusta ei kuitenkaan asiakasta hyvitetä

Nuorempi sukupolvi ehkä ei tiedäkään, että nykyisin meidät pistetään tekemään sellaisia töitä, jossa meitä ennen palveltiin. Onnellisuuden aika on meillä ohitettu ja syy on paljolti globaalin maailmanjärjestyksen, jossa kaikki maailmassa on tavallaan yhteen sidottua ja niputettua.

Nykyisin teemme nöyrästi itse kaiken sen työn, minkä ennen suoritti siihen asetettu palkattu työntekijä.

Jos ostamme alan kaupasta kirjahyllyn tai muun vastaavan, tuomme kotiimme paketin, missä on kirjahyllyn osat ja sekä kokoamisohjeet. Joltain kokoaminen onnistuu pitkän työn tuloksena, mutta usealta ei. Alistumme nöyrästi tekemään huonekalukaupan suuren työn ilmaiseksi, ennen kun tuote oli valmiiksi koottuna.

Elintarvikekaupoista puhumattakaan, kun etsit itse tavarat jos löydät, punnitset, lastaat kärryt ja nostat hihnalle, että kukahan taas teki työn? Se on mittaamaton ilmaistyö, jolla me asiakkaat kauppiasta ilmaiseksi autamme. Useimmat meistä muistavat, kuka nämä kaikki työt ennen meille teki, se oli kaupan henkilökunta.

Teemme ilmaistyötä myös baareissa, ruokaloissa, joissa on noutopöytäsysteemi. Viet kiltisti tarjottimen telineeseen, lajittelet veitset ja haarikat niille varattuihin astioihin, putsaat jätteet niille varattuun astiaan ja taas teet ilmaistyötä.

VR pakottaa sakkonsa uhalla palvelemaan itseään. Se on varustanut asemat peltisillä pömpeleillä, jos juna siinä vielä pysähtyy. Aikoinaan saattoi vielä ostaa junasta lipun, nyt sekin on mahdottomuus. Tosin on mahdollista netistä varata junaan liput, kellä se sitten on? VR on myös sulkenut ja myynyt useimmat pienemmät asemarakennukset, kun lipunmyynti on ns. ulkoistettu. Inhimillistä lämmintä palveluakaan kireillä pakkasilla VR:ltä ei enää saa, kun asemahuoneista suurin osa on lukittu tai myyty.

Pankit aikanaan päättelivät, että asiakkaat vain likaavat lattioita ja alkoivat miettiä, miten niistä pääsisi eroon. Ja onnistuihan se, kun asiakas pistettiin itse töihin ja rahannosto etupäässä pankin ulkopuolelle automaateille. Laskujen maksun monet tekee kotona tietokoneella ilmaiseksi, mutta paljon on heitä, jotka maksavat ne pankissa ja sekin nykyisin maksaa.

Aikanaan jos osti television haja-asutusalueelle, kuljetus kotiin oli selvä, kone laitettiin katselukuntoon ja haravakin katolle, se oli sitä palvelua. Vaikka nykyisin teemme valtavan määrän ilmaistyötä, sen arvoa kauppa ei mitenkään hyvitä.

Kun elimme viimeisiä hyviä vuosikymmeniä, meitä palveltiin huoltoasemillakin. Kun ajoi huoltoasemalle ja ilmoitti, että tankki täyteen, katso öljyt, renkaiden ilmanpaineet sekä pese tuulilasi ja silloin maksoimme vain polttoaineesta. Näin ei ole enää, joskin kunnon asemiakin vielä on. Huoltoasemat ovat muuttuneet kahvi-, olut- ja humpuukimyymälöiksi tai kylmäasemiksi.

Taisto Levo