Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointikyselystä pontta palveluille

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu kuntalain mukaan kuntien tärkeimpiin tehtäviin. Hyvinvointityön tavoitteena on lisätä kuntalaisten hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä, ehkäistä syrjäytymistä ja vahvistaa osallisuutta.

Hyvinvoivat kuntalaiset ovat myös elinvoimaisen kunnan edellytys.

Hyvinvoinnin edistäminen vaatii tehtäväkentän laajuuden vuoksi poikkihallinnollista yhteistyötä.

Kun sote on siirtymässä hyvinvointialueiden harteille, ennalta ehkäisevän hyvinvointityön merkitys kunnissa korostuu. Kunnan hyvinvointityön kirkastaminen on tarpeen.

Kunnat selvittävät aika ajoin kuntalaistensa hyvinvointia, tuntoja ja palvelutarpeita erilaisten hyvinvointikyselyjen ja selvitysten avulla.

Forssan seudulla tuorein on Tammelan kunnan uuden hyvinvointityöryhmän toteuttama hyvinvointikysely, joka pohjaa hyvinvointikertomusta ja hyvinvointisuunnitelmaa.

Tammelalaiset ovat tulosten perusteella ilahduttavan tyytyväisiä elämäänsä. Huolta herättää koronapandemian kahlitsemien nuorten alakulo.

Tammelan laajan hyvinvointityöryhmän on määrä ohjata, arvioida ja seurata koko hyvinvointityön prosessia. Kerran valtuustokaudessa laadittava perinpohjainen hyvinvointikertomus ei yksin riitä.

Tärkeää kuntien hyvinvointityössä on aktiivisuus. Hyvinvoinnin edistämiseksi on laadittava kuntalaisia herkällä korvalla kuunnellen paikalliset tavoitteet ja toimenpiteet sekä huolehdittava niiden seurannasta. Sanat on jalostettava toimiksi.

Etenkin kuntalaisten osallistamista kannattaa kehittää. Hyvinvointi kasvaa, kun ihmiset pystyvät vaikuttaman elinympäristöönsä ja yhteisöönsä.

Asukkaiden hyvinvointia on syytä seurata määrävälein uusittavilla kyselyillä, joihin voi ottaa eri teemoja. Hyvinvointikyselyt käy toteuttaa sähköisesti, kunhan kuntalaisille on tarjolla Tammelan lailla myös paperisia lomakkeita.

Hyvinvointikyselyjen vastaukset ovat arvossaan kunnan puntaroidessa palvelujaan. Palvelut ovat kuntalaisille avainroolissa.

Hyvinvointialueiden perustaminen pakottaa kunnat miettimään roolinsa uudelleen. Kuntalaisiakin askarruttaa, miten palvelut lopulta tulevat hoitumaan.