Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmastohuoli ei saa hukkua huutoonsa

Ilmastokysymys jakaa suomalaisia eri leireihin erittäin huolestuttavalla tavalla. Helsingissä keskiviikkona alkanut Elokapina-liikkeen Syyskapina-mielenilmaus on siitä hyvä esimerkki.

Kansainvälisen ilmastoliikkeen, Extinction Rebellionin, eli suomalaisittain Elokapinan ilmastohuoli on taas astetta vakavampi, eikä se saa hukkua huutoonsa, tyhjänä kaikukaan mekkalaan puolesta tai vastaan.

”Kapinointia” ei pidä suoralta kädeltä tuomita. Syvä suuttumus saa aikaan vain sen, että sanoma jää kuulematta. Koko Suomen kansanhan pitäisi periaatteessa seisoa noin tuhannen mielenosoittajan rinnalla. Asia kun on yhteinen.

Vaatimus ilmastohätätilan julistamiseksi Suomeen ei valitettavasti ole ollenkaan kaukaa haettu.

Elokapinalla on esittää asialleen arvovaltaista tukea. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehotti vuosi sitten maailman valtiojohtajia julistamaan maissaan ilmastohätätilan. Marraskuussa vuonna 2019 vastaavan vetoomuksen esitti Euroopan parlamentti.

Elokapinan valitsemia keinoja voidaan tietenkin kritisoida, koska huomiota ilmastoliike voisi toki saada ilman tahallista ärsyttämistä ja provosointiakin.

Tavanomaisen liikennöinnin haittaaminen tai virkavallan jonkinasteinen vastustaminen eivät kuitenkaan taida olla aivan niin vakavaa kansalaistottelemattomuutta, että sen mukana voi vetää vessanpytystä koko liikkeen.

Itse asiassahan Elokapina on Mannerheimintiellä asian ytimessä. Suomalaisten on muutettava muiden mukana liikennöintiään yhtenä toimena ilmastonmuutosta vastaan.

Iso kysymys kuuluu: miten ilmastohuoli olisi kansalaisia kokoava, ei hajottava voima ja samalla muutosten moottori. Vastauksen hakeminen on johtavien poliitikkojen vastuulla.

Suomalaisista 71 prosenttia katsoo Evan tuoreen tutkimuksen mukaan, että ilmastonmuutos on aikamme suurin ympäristöuhka.

Suomen ilmastopolitiikka ei saa näyttäytyä vain Sanna Marinin (sd.) punavihreän hallituksen politiikkana. Suomi tarvitsee tehokkaita ilmastoimia riippumatta hallituksen väristä.