Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansalaisaloite ajaa elämänkatsomustiedon opiskelun sallimista kaikille

Vapaa-ajattelija Jori Mäntysalo kirjoitti (26.9.2021) kirkollisen Kotimaa-lehden blogissa: ”Vapaa-ajattelijat ovat avanneet kansalaisaloitteen, jolla sallittaisiin elämänkatsomustiedon opiskelu kaikille. Miksi myös kirkon jäsenten kannattaa allekirjoittaa se, yleisen reiluuden vai myös omien etujen vuoksi? Sekä että. (…) Tällä hetkellä valinta on mahdollinen yksisuuntaisesti: kirkkoon kuuluva ei saa valita elämänkatsomustietoa, mutta kuulumaton saa valita uskonnon. Epäsymmetria jo itsessään kertoo, että jotain on hassusti.”

Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija Kari Kuula yhtyy Mäntysalon näkemykseen kirjoittaessaan (27.9.2021) Kirkko ja kaupunki -lehden blogissa näin: ”ET:n valinnan pitäisi olla mahdollista kaikille. Hyvä, että asian korjaamiseksi on meneillään kansalaisaloite. Nykyinen käytäntö on tavattoman kiusallinen myös kirkon kannalta. Ketään kun ei pitäisi pakottaa kirkon nimissä mihinkään. Mutta tässä yhdessä kohdassa niin tehdään edelleen, perin laajamittaisesti.”

Tarvittavat korjaukset lakeihin ovat pieniä ja lakiteknisesti helppoja. Ne voidaan toteuttaa nopeasti. Mitään muutoksia valtakunnallisiin opetussuunnitelmiin, oppiaine- tai tuntijakoon ei tarvita. Nykyiset oppimateriaalit käyvät.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jo käynnistänyt selvityksen uskonnon ja ET:n uudistamistarpeista (Tiedote 19.8.2021). Selvityshenkilöiden tulee luovuttaa esitys ministeriölle viimeistään 28.2.2022.

Lain korjaamista ei kuitenkaan ole kirjattu hallitusohjelmaan, joten asian voi saada eduskunnan käsittelyyn vain kansalaisaloitteen avulla. Aloitteen voit allekirjoittaa täällä:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/8860

Raimo Rintamäki