Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erilainen elämä, erilaiset muistelmat – Uusi aika tuo uudet lukijat ja heidän teknologiansa, uudet kujeet

Ilkka Konoselle lämmin kiitos muistelmakirjani ”Tuplatohtorin erilaiset muistelmat” -tekstistä (FL 29.9). Kirjani ”Muistelmakirja – NYT. The way of my life”, on sen rinnalla hiven myöhemmin syntyneen ja runsaasti kuvitetun ”Cluster art and Art of Clusters 70 years” laitoksen alkulöylyt. Päälöylyt kun on sitten tarkoitettu juhlakirjana kirjoja keräileville ja niitä rakastaville lukijoilleni täyttäessäni 70 vuotta. Se myös selittää, miksi toimitustyö tapahtuu nykyisin toisin kuin suuresti ihailemani Juhani Ahon kirjoittaessa ”lastujaan” ja saaden niistä kovasti arvostustakin.

Ahon komea veistoksen ohi kuljin Iisalmen Kirkkopuistossa moneen kertaan joka päivä matkaten Iisalmen maineikkaaseen lukioon miltei vuosikymmenen ajan 1960-luvulla. Keitä muita matkasi, olen muistelmissani maininnutkin. Kouluajoistani olen toki kirjoittanut myös blogeissani, tämän päivä lastuissamme. Juhani Aho oli siten merkittävä taustoittaja kirjoilleni.

Digiajan kirjailijan leipä on kuitenkin hankittava kovin eri tavalla kuin Aho aikanaan. Ensin on huolehdittava reaaliaikaisista ystävistään ja kirjoitettava heille sosiaalisen median sivustoillamme. Jotkut hankkiutuvat lisäksi televisioon visailumestareiksi ja muiksi viihdyttäjiksi, josta ei pidä ollaan lainaan huolissaan. Lisäksi ammattiin kuuluu kirjoittaa sekä sähköinen kirja, äänikirja, mutta samalla myös pohdittava, kuka ja missä asussa, millaisessa kulttuurissa näitä eri hengentöitämme hankkii ja rahoittaa, hoitaa levityksen joko sähköisenä tai kotiin kantaen.

Suomalaisilla kun ei ole enää kirjahyllyä ja näyttävien kirjojen keräilijöitäkin on vähänlaisesti, saati itsekustannettuja ja Saksassa ne julkaisten, Amazonin levittäen yhdessä Googlen kanssa kilpaa ja heti reaaliaikaisesti. Samalla myös kotiin kantaen ja yksitellen, tilauksestamme. Näin metsiämme säästetään turhalta bulkilta ja kirjan voi tilata toiselta puolen maapalloa. Käännöstyökin sujuu koneilta.

Oman aikamme kirjailijan on siten oltava tuhattaitoinen ja etenkin, jos teksti on vaikkapa tieteen popularisointiakin. Moni kun lukee kirjaasi vain pätkittäin, sieltä täältä selaillen, tai hakee vain kuvia, kerää niitä kokoelmiinsa tai siivotessaan kuuntelee valmiiksi äänitetyn kirjan sivuja. Näin perinteisestä kirjasta tahtoo tulla monipolvinen ja toimitustyössä näkyy sellaista jälkeä, jonka helmasynnit huomaa vain perinteisen kirjan ja alan koulutuksen hankkinut eläkkeellä oleva emeritus kirjastonhoitajana. Tästä oman aikamme kehityksestä pahoittelut, mutta ei kuitenkaan surunvalitteluja. Uusi aika tuo uudet lukijat ja heidän teknologiansa, uudet kujeet, jota oman aikamme kirjoittajan on palveltava tai jätettävä kirjallisuus muiden hoidettavaksi. Tuleen ei voi jäädä makaamaan.

Matti Luostarinen