Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeriö oudossa seurassa – Suomi ei boikotoinut antisemitistiseksi syytettyä Durban-konferenssia

Kuten tiedotusvälineet ovat kertoneet, niin YK:n yleiskokous pidettiin kuluneena kuukautena. Sen sijaan juuri lainkaan ei ole kerrottu sen yhteydessä pidetystä Durban-kokouksen 20-vuotisjuhlasta 22.9. Nimensä se sai vuonna 2001, kun Etelä-Afrikan Durbanissa pidettiin apartheidin vastainen kokous. Julkilausuma oli melko erikoinen, siinä nimittäin Israel nimettiin apartheid-valtioksi ja sionismi rasismiksi. Kokouksissa puhuivat mm. Jasser Arafat ja Fidel Castro. Kaiken lisäksi Israel suljettiin ulos valmistelevista kokouksista. USA jättäytyi myös järjestön ulkopuolelle.

Rasismin vastainen liike muodostui räikeästi antisemitistiseksi. Durban 2. kokous pidettiin 2009 ja kokouksen suunnittelukomitean puheenjohtajaksi valittiin Libyan Gaddaffin suurlähettiläs, vaikka Libya oli syyllistynyt moniin kansainvälisiin rikkeisiin. Avajaisissa puhui mm. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadijad, joka useasti julkisesti lupasi tuhota Israelin valtion, sama julistus siellä jatkuu yhä. 10 valtiota ilmoitti boikotoivansa järjestettävää kokousta.

Kokouksen 10-vuotista historiaa juhlittiin 2011 edelleen samassa hengessä. Presidentti Obaman lehdistösihteeri kommentoi Durban 3. kokousta seuraavasti: ”Durban-prosessi, joka käynnistyi Etelä-Afrikan Durbanissa v. 2001 pidetyssä maailman rasisminvastaisessa konferenssissa, on sisältänyt inhottavia suvaitsemattomuuden ja antisemitismin osoituksia.” Tällöin jäi 14 valtiota kokouksesta pois.

Nyt tänä vuonna 2021, peräti 38 valtiota boikotoi tilaisuutta, mutta Suomi ei. Sivuun jäivät Alankomaat, Albania, Australia, Bulgaria, Dominikaaninen tasavalta, Espanja, Georgia, Honduras, Iso-Britannia, Israel, Italia, Itävalta, Kanada, Kolumbia, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Moldova, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Serbia, Slovakia, Slovenia, Tanska, Tsekin tasavalta, Uusi-Seelanti, Ukraina, Unkari, Uruguai, Viro ja Yhdysvallat, (21 EU:n jäsentä).

Suomi päätti osallistua, vaikka useat poliitikot, diplomaatit ja kansalaisjärjestöt olivat vedonneet poisjäännin puolesta.

Ruotsin ulkoministeriö taustoitti osallistumisboikottia seuraavasti: ”Durbanin konferenssin ja sen seurantakokousten taustalla on pitkä ja poliittisesti ladattu historia. Aiempia konferensseja on mm. arvosteltu siitä, että ne eivät ole käsitelleet itse asiaa eli rasismin torjuntaa riittävästi. Niitä on myös arvosteltu antisemitistisistä elementeistä sekä Israelin suhteettomasta arvostelusta. Useat maat eivät siksi yhdistä Durbanin konferenssia rasismin torjuntaan ja prosessi on politisoitunut. Tämän seurauksena useat maat ovat päättäneet olla osallistumatta lainkaan aiempiin kokouksiin, kuten tämänkin päivän kokoukseen. Muun muassa valtaosa EU:n jäsenvaltioista on päättänyt olla osallistumatta, tätä taustaa vasten Ruotsi on tehnyt saman päätöksen.”

Ulkoministerille on eduskunnassa jätetty kirjallinen kysely toiminnan johdosta, vastaus toivottavasti tulee lähiaikoina. Sinivalkoisena suomalaisena allekirjoittanutta ja suurta kansanosaa sekä Israel-ystäviä kiukuttaa ja hävettää ulkoministeriön käytös, joka ei vastaa suomalaista rehellisyyttä ja puolueettomuutta. Suomi teki taas valitettavan valinnan, jossa asettui samaan joukkoon ihmisoikeusasioissa ja demokratiassa mm. Venäjän, Kiinan ja myös Iranin ja useiden muiden Islamilaisten valtioiden kanssa.

Pekka Murtolahti

Israelin Ystävyysseura ry:n vpj.