Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maakunta tavoittelee kestävää talouskasvua

Hämeen seuraava maakuntaohjelma vannoo kestävän kasvun nimiin. Keskeisenä teemana ovat elinkeinoelämän ja yritysten tarpeet sekä ilmastonmuutoksen hillintä.

Hämeen liiton maakuntaohjelma vuosille 2022–2025 on edennyt nyt nähtäville. Työstämisen aikana ohjelman nimi on vaihtunut vihreästä kestäväksi kasvuksi. Ohjelman luonnosta voidaan vielä säätää saatavien lausuntojen perusteella.

Hämeen kehittämiseen on haettu vakuudeksi maakunnan avaintoimijoiden yhteistä tahtoa.

Hämeen liitto haluaa painottaa tulevina vuosina etenkin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa ja nojautuu siinä alansa ja alueen eturivin yrityksiin. TKI-rahoituksen määrässä on vielä kohennettavaa.

Maakuntaohjelma mielii edistää innovointia, talouskasvua ja kansainvälistymistä. Keinona on keskittää kovin rajalliset resurssit omiin vahvuuksiin ja vain tiettyihin, vaikuttavimpiin hankkeisiin. Merkittävä osa maakunnan kehittämisestä toteutetaan juuri hankkeilla.

Haasteena tässä on tehdä juuri oikeat valinnat, ettei tulisi veikatuksi väärää hevosta. Lähivuosienkin kehityksen ennustamisessa on haasteensa.

On hyvä tarkistaa maakuntaohjelman tavoitteita pitkin matkaa.

Päämääränä on kilpailukykyinen, houkutteleva ja elinvoimainen Kanta-Häme. Kilpailukyvyssä on eniten kirittävää työn tuottavuudessa, sillä maakunnan teollisuus on työntekijävaltaista.

Maakunnan helmasyntinä mainittakoon rakenteellinen työttömyys sekä noususuunnasta huolimatta vielä vähäinen viennin osuus.

Panostaminen kansainvälistymiseen kohentaisi myös maakunnan houkuttelevuutta, työperäistä maahanmuuttoa, matkailua sekä kansainvälisen kehittämis- ja investointirahoituksen määrää.

Tulevaisuustyössä on hahmoteltu alueen vaihtoehtoisia digitaalisuuden skenaarioita jopa vuoteen 2050 saakka.

Yleispiirteisessä maakuntaohjelmassa sanat mainitaan teoiksi, sillä ohjelma on tehty toteutettavaksi. Tavoitteiden toteuttamisessa valokeilaan astuu konkretia.