Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaanhoitopiirin hoitajille märkä rätti kasvoihin

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri väläyttää vaihtoehtona yt-neuvotteluita. Tehy tuomitsi idean heti kättelyssä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri piti henkilöstölleen tiedotustilaisuuden torstaina, jossa se kertoi heikosta taloustilanteestaan. Jopa yhteistoimintaneuvotteluita väläyteltiin vaihtoehtona seitsemän miljoonan euron aukon umpeen kuromiseksi.

Ensi viikolla sairaanhoitopiirin hallitus kokoontuu pohtimaan asiaa.

Tilanne on kinkkinen. Ulkopuolisia sairaaloita on käytetty kuluneena vuonna enemmän kuin on ennustettu. Tarkoitukseen oli varattu 42 miljoonaa euroa, mutta lopullinen toteutuma on noin 50 miljoonan luokkaa.

Lisätalousarviossa viisi miljoonaa lisättiin budjettiin, mutta sekään ei riitä. Nyt yksi pohdinnan aihe onkin, miten ulkopuolisten sairaaloiden käyttöön voidaan vaikuttaa niin, että budjetissa pysytään.

Samaan aikaan sairaanhoitopiiri on kärsinyt hoitajapulasta, eikä kaikkia avoimia olevia paikkoja ole saatu täytettyä.

Syyskuun alussa sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi esityksen tuhannen euron houkuttelupalkkion maksamisesta Hämeenlinnan että Riihimäen yksiköihin töihin tuleville ja vakituisiksi jääville sairaanhoitajille.

Nyt sitten vakituisille kerrotaan mahdollisista lomautuksista. Herää kysymys, onko sairaanhoitopiirin hallitus budjetin tasalla?

Työssä olevat hoitajat ovat kertoneet työuupumuksesta ja ylikuormittumisesta. Moni on pohtinut alanvaihtoa tai siirtymistä erilaisiin tehtäviin. Kiitokseksi poikkeusalan työstä sairaanhoitopiiri on tarjonnut palan kakkua.

Avoin viestintä on aina hyväksi. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedotuslinja kuitenkin petti.

Miten houkutellaan väkeä töihin ja jo palkattuja joustamaan ja jatkamaan töitä, jos ennen hallituksen kokousta kerrotaan yhdeksi ratkaisuksi rahapulaan mahdolliset yt-neuvottelut?

Yhteistoimintaneuvottelut ovat sairaanhoitopiirissä äärimmäinen ja harvinainen tapa saada kulut kuriin. Niiden mahdollisuudesta tiedottaminen vaikuttaa tässä vaiheessa paniikkiratkaisulta.

Eikö työntekijäpulasta kärsivällä alalla kannattaisi ensin kääntää kaikki kivet ja vasta sitten alkaa ”uhkailla” yhteistoimintamenettelyllä?