Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Peltoja pitää lisätä eikä vähentää – Mahdollisen kriisitilanteen varalta koko maa tule pitää viljeltynä

Maatalouden ilmastopäästöt ovat nousseet julkiseen keskusteluun ja politiikan agendalle nyt voimalla.

Helsingin Sanomain (25.09) mukaan maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) haluaa löytää keinot, joilla uuden pellon raivaaminen Suomessa loppuu. Leppä esittää: ”Pellonraivauksesta meidän pitää päästä eroon, Se on ihan selvä asia.”

Ongelmana Suomessa eivät ole yksistään olemassa olevien turvepeltojen päästöt, vaan kokonaan uuden turvepellon raivaaminen. Peltojen raivaaminen on yksi metsäkadon syy Suomessa.

Muun muassa ilmastopaneeli on esittänyt pellonraivausmaksua. Budjettiriihessä hallitus sopi teettävänsä selvityksen laajemmasta maankäyttömaksusta, joka koskisi niin rakentamista kuin maatalouttakin.

On myös esitetty, että uusien turvepeltojen raivaaminen yksiselitteisesti kiellettäisiin. Leppä ei halua vielä ottaa kantaa kieltoasiaan ja sanoo, että haluaa ensin tulokset maankäyttömaksua koskevasta selvityksestä.

Asia on järkyttävä. Keskusta haluaa siis lopettaa pellonraivauksen tai ainakin saada se luvanvaraiseksi. Ministeri puhuu kuin kommunisti, joka haluaa alistaa vapaat maanomistajat mielivaltansa alle. Toisaalta hän ilmeisesti haluaa vihreiden tavoin vähentää kotimaista viljelyä.

Olen täysin eri mieltä. Etenkin nykyisin, kun esim. tuulivoiman ja metsänviljelyn lisääntyminen vähentävät peltoalaa, tulisi raivata uutta peltoa.

Mahdollisen kriisitilanteen varalta koko maa tule pitää viljeltynä.

Yrjö Saraste